Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Farmaceuter i patienternas tjänst”

De farmaceutiska tjänsterna har potentialen att förbättra läkemedelsanvändningen och det kliniska utfallet för patienterna. En bättre belöning kan man knappast få för en tjänst, skriver Fredrik Hedlund i sin ledare.

Andra veckan i mars startar försöksverksamheten med farmaceutiska tjänster som TLV har fått i uppdrag av regeringen att testa. Först ut är tjänsten inhalationsvägledning. Testet ska pågå i tre månader under vilken tid tjänsten ska erbjudas på 150 apotek och utvärderas för att se om den är något som bör få statlig finansiering. Men det kommer inte bli fråga om någon direkt klinisk utvärdering av effekten av tjänsten. Det är lite synd, kan jag tycka. Få argument är bättre än hårda data för klinisk nytta. Å andra sidan är tjänsten redan utvärderad i ett 15-tal studier runt om i världen, bland annat ifrån våra grannländer Norge [1] och Finland [2] som visar att tjänsten resulterar i en dramatiskt förbättrad inhalationsteknik hos patienterna och en bättre följsamhet till medicineringen. En färsk Cochrane-rapport [3] kan även peka på att färre KOL-patienter behövde läggas in på sjukhus efter genomgången inhalationsvägledning på apotek. Det är med andra ord svårt att påstå att tjänsten inte gör skillnad. Men det hade varit snyggt att kunna visa det här också.

TLV:s regeringsuppdrag pågår i tre år och ska slutredovisas senast den 31 mars 2024. Pandemin har försenat starten och därför är det lite bråttom. Inhalationsvägledningen är den första av flera farmaceutiska tjänster som ska testas och utvärderas – och det är sannolikt den enklaste. Så det är en begriplig strategi att spara på krutet nu för att satsa mer på kommande tjänster. Men det innebär inte att vårens test av farmaceutisk tjänst ska ses som något mindre viktigt. Tvärtom måste alla involverade ta det på allvar. Delvis för att de farmaceutiska tjänsterna har en potential att utveckla arbetet på apotek och göra det roligare och mer meningsfullt, men framför allt för att de har potentialen att förbättra läkemedelsanvändningen och det kliniska utfallet för patienterna. En bättre belöning kan man knappast få för en tjänst.

I mitt huvud just nu…

Är pandemin över nu?
Klarade vi det? Kan vi andas ut nu? Har livet gått tillbaka till något som kan kallas normalt? När detta skrivs har restriktionerna precis lyfts och allt känns hoppfullt. Men hur kommer det att gå?

Mello-torsk
Varje år är det samma sak. Jag vet att jag kommer avsky 95 procent av låtarna, tycka framförandet är taffligt och hysterin för stor. Ändå kollar jag varje lördag. Jag är mello-torsk. Finns det någon bot?

Våren
Nu vänder det. Redan om några veckor, den 21 mars, är dagen lika lång som natten och sedan blir det bara ljusare, och varmare, och skönare. Livet vaknar upp efter en vinterdvala som i år har varit extra nedbäddad i pandemirestriktioner. Strunt i mello, välkommen våren – nu kör vi!

Referenser

  1. Wabø Ruud K. et al. Evaluation of a structured pharmacist-led inhalation technique assessment service for patients with asthma and COPD in Norwegian pharmacies. Patient Education and Counseling 2018.
  2. Rossi V. et al. Effectiveness of inhalation technique assessment service for patients with Respimat® inhaler. Pulmonary Pharmacology & Therapeutics 2021.
  3. Janjua S. et al. Interventions to improve adherence to pharmacological therapy for chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Cochrane Library 2021.

Mest läst