Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kronan och Apoteksgruppen går ihop

De båda apotekskedjorna Apoteksgruppen och Apotek Kronan vill gå samman i ett nytt bolag. Det nya bolaget kommer bestå av 470 apotek med en marknadsandel på cirka 25 procent. Det kan dock dröja till i höst innan det blir verklighet.

Ägarna till de båda kedjorna Euroapotheca (äger Apoteksgruppen) och Oriola (äger Kronan) har idag tecknat ett ramavtal om att slå ihop apoteksverksamheterna i Sverige i ett gemensamt bolag. Det nya bolaget blir ett så kallat ”joint venture” och ska ägas till hälften var av respektive företag.

Genom att slå ihop apotekskedjorna blir den nya kedjan en större konkurrent till de två största apotekskedjorna i Sverige — Apoteket AB och Apotek Hjärtat. Den nya apotekskedjan, som ännu inte har något namn, kommer att bestå av 470 apotek plus 43 franchiseapotek och ha cirka 2 300 anställda. Den sammanslagna verksamheten blir i så fall den tredje största aktören på den svenska apoteksmarknaden med en beräknad sammanlagd marknadsandel på cirka 25 procent och en omsättning på 11-12 miljarder kronor.

— Det här skapar ännu bättre förutsättningar för oss och Kronans Apotek att vara en relevant och stark aktör på marknaden. Jag tror även på den kraft det finns i att nummer tre och nummer fyra på marknaden blir ett team, säger Apoteksgruppens nytillträdde vd Erik Sjögren i ett pressmeddelande från Apoteksgruppen.

Samtidigt räknar kedjorna med att en sammanslagning kommer att minska de fasta kostnaderna och på det viset spara in cirka 250 miljoner kronor per år.

Affären måste dock godkännas av Konkurrensverket innan den kan bli av, något som beräknas vara klart senast andra halvåret 2022.

Mest läst