Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Kan pandemin sätta farmaceuter på kartan?”

Pandemin har satt medicin, forskning och hälso- och sjukvård i rampljuset som aldrig förr. Intresset för vaccin och läkemedel verkar ha ökat enormt, vilket gör en farmaceut lite stolt såklart! Kanske kan farmaceuter äntligen få ett uppsving i hur man ser på våran viktiga roll, inte minst inom forskningen, skriver Jennifer Nilsson i sitt blogginlägg.

Den 31:a januari 2020 så kom rapporterna om det första corona-fallet i Sverige, och vart det sedan tog vägen vet vi ju alla nu. Det innebär att vi nu har levt två år i denna pandemi. Två år av osäkerhet, hemmasittande, sjukdom, oändliga mängder zoom-möten, en sjukvård som har gått på knäna och en allmän oro i samhället. Det är kanske ovetskapen om hur pandemin kommer utveckla sig som har skapat mest oro. Samhället ville ha raka svar från experterna trots att man inte hade någon tidigare erfarenhet av viruset, och det är ju inte så vetenskapen fungerar.

Samhället ville ha raka svar från experterna trots att man inte hade någon tidigare erfarenhet av viruset, och det är ju inte så vetenskapen fungerar.

Men trots att smittspridningen har skenat så börjar vi nu se ljuset i tunneln. De nya virus-varianterna har mildare symtom och den relativt höga vaccinationsgraden verkar ha gjort sitt för att minska allvarlig sjukdom i befolkningen. Inom kort kommer en infektion med SARS-CoV-2 sluta klassas som en allmänfarlig sjukdom och vi kan således närma oss att kunna behandla den som vilken förkylning som helst. Jag kan inte undgå tanken om att jag en dag kommer kunna säga till mina framtida barn att “Ni vet, er kära mor har faktiskt överlevt en pandemi, ni ska veta hur det var att leva då! Toalettpappret och alla konserver var slut, man fick inte träffa sina nära och kära, munskydd var vardag, folk tittade snett på en om man som det minsta hostade till lite grann på bussen och man behövde strikt sitta i karantän då man blev smittad”. Vilken grej ändå.

Ni vet, er kära mor har faktiskt överlevt en pandemi, ni ska veta hur det var att leva då!

Skämt åsido så har den här pandemin påverkat så otroligt många människor. Människor som har förlorat sina nära, som har slitit dag ut och dag in på IVA-avdelningarna trots att energin egentligen är slut och alla människor som förlorat sina arbeten. För att inte tala om den ofattbara mängden människor som lever i mindre priviligerade länder och inte haft de förutsättningarna eller skyddsnätet för att klara av pandemin så väl som vi i Sverige ändå har gjort. Och även om man kan hitta brister i det mesta så måste jag säga att det är otroligt imponerande hur man har samarbetat yrkesgrupper och regioner emellan i denna pressade situation under pandemin. Bara att vi på mindre än ett år efter att viruset upptäcktes lyckades framställa och distribuera ett verksamt vaccin är häpnadsväckande.

Intresset för vaccin och läkemedel verkar ha ökat enormt, vilket gör en farmaceut lite stolt såklart!

Pandemin har också satt medicin, forskning och hälso- och sjukvård i rampljuset som aldrig förr. Intresset för vaccin och läkemedel verkar ha ökat enormt, vilket gör en farmaceut lite stolt såklart! Kanske kan farmaceuter äntligen få ett uppsving i hur man ser på våran viktiga roll, inte minst inom forskningen. För vilka är mer kvalificerade för att jobba med framställningen av läkemedel och vaccin än just samhällets läkemedelsexperter. I en värld där fake news är vardag kan farmaceuter, som är både tillgängliga för gemene man ute på apoteken och har en vetenskaplig utbildning, också vara en vägledare inom flera olika områden. Det ökade intresset för medicin och hälsa smittar förhoppningsvis även av sig och gör farmaceut-yrket mer attraktivt.

Det finns sällan något ont som inte även för något gott med sig.

Mest läst