Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteket AB riskerar miljonböter

Apoteket AB riskerar två miljoner kronor i vite på grund av brister i läkemedelskontrollen vid bolagets nätapotek, Distansapoteket, skriver Dagens Industri och Läkemedelsvärlden.

Läkemedelsverket ställde redan i våras krav på att Distansapoteket skulle åtgärda brister i slutkontrollen av läkemedelsexpedieringen, som inte genomförs enligt myndighetens föreskrifter. Bristerna gäller den kontroll som ska genomföras av en farmaceut i slutskedet av expedieringen för att säkerställa att de läkemedel som lämnas ut motsvarar de som har förordnats och upptäcka felaktigheter. Kontrollen ska dokumenteras och bekräftas av farmceutens signatur. Någon sådan har inte gjorts.

Vid Läkemedelsverkets uppföljande kontroll i början av augusti konstaterades att bristerna fortfarande inte åtgärdats. Nu har myndigheten tagit ärendet till förvaltningsrätten där de yrkar på att Apoteket AB ska betala två miljoner kronor i vite. Beloppet är fastställt med hänsyn till vad som är känt om bolagets ekonomiska förhållanden. Senast den 19 januari ska bolaget lämna svar till förvaltningsrätten om de går med på eller motsätter sig kravet.

Mest läst