Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nedläggningshotat apotek blir kvar

Apoteket Svanen i Lund skulle läggas ned, men efter kraftiga protester har nu apoteket renoverats och ska i dagarna återinvigas.

Apoteket Svanen har funnits i Lund sedan 1627, men hotades av nedläggning 2019. Kraftiga protester från bland annat Föreningen Svanens vänner gjorde dock att ägarna Apoteket AB fick tänka om. Nu har apoteket renoverats och återinvigs den 16-18 december.

– I början av min karriär jobbade jag som receptarie på Apotek Svanen, så jag tillhör de uråldriga svanarna och har fortsatt ha kontakt med många av mina gamla kollegor som jobbat där, säger Ulla Glantz, som sitter i styrelsen i Föreningen Svanens vänner.

Hur kändes det när du fick hör att det kunde läggas ner?

– Det kändes förskräckligt. Jag såg hur förfallet apoteket blivit genom åren eftersom det inte renoverats och visste hur stilig inredningen varit en gång i tiden, vilket vackert apotek det hade varit, säger Ulla Glantz.

Apoteket Svanen är ett av fyra kulturapotek i Sverige, alla kulturhistoriskt intressanta. Förutom Svanen finns också Lejonet i Malmö, Storken och Korpen i Stockholm. Utöver dessa betraktades ytterligare tre ha kulturhistoriskt intresse: Ugglan i Stockholm, Kronan i Skara och Örnen i Vadstena.

Ulla Glantz är glad över att apoteket i Lund nu har räddats.

– Det är jätteroligt och helt fantastiskt att allas arbete med att rädda Svanen har gett resultat. Nu hoppas jag att kunderna också hittar tillbaka och gör det till ett aktivt apotek och inte till ett museum. Det finns flera tjusiga kulturapotek i Sverige, men jag tror faktiskt att Svanen nu kommer att bli ett strå vassare är alla de andra, säger hon.

Mest läst