Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Jag behöver bli bromsad ibland”

Telefonen ringde oavbrutet och ett anteckningsblock på sängbordet räddade oroliga nätter. Möt ”den genomskinliga chefen” Maria  Landgren som jobbat nonstop under pandemin – och nu kan titulera sig Årets Farmaceut.

Maria Landgren är läkemedelschef i Region Skåne och har sedan förra hösten även varit en av regionens vaccinsamordare.

Klockan tio på förmiddagen är Maria Landgren inne på tredje eller fjärde koppen kaffe och redo för en telefonintervju. Sedan hon blev en av två vaccinsamordnare i Region Skåne har hon intervjuats av journalister och hållit presskonferenser otaliga gånger. 

– Det har varit ett oerhört tryck, men i grunden tycker jag att det är roligt. Jag har en bakgrund som informationsapotekare så jag gillar att förklara saker, säger Maria Landgren, som är läkemedelschef i Region Skåne. 

Att hon gillar tydlighet märks när hon pratar. Därför har det varit en utmaning att besked och beslut under pandemin ibland har ändrats med kort varsel.

– Jag vill skapa trygghet och det gör man genom tydlighet. För många ord och svammel har jag väldigt svårt för. Men under pandemin har jag ibland varit tvungen att svara ”jag vet inte” eller fått ändra informationen från en dag till en annan. 

Priser har jag fått förut men detta kommer ju från min egen profession, det betyder väldigt mycket för mig.

Maria Landgren

I motiveringen till Årets Farmaceut står det bland annat att Maria Landgren uppskattas för sin tydliga kommunikation men också att hon är en ”uppskattad ledare med ett tydligt driv och djup kunskap”. Trots att hon känner att hon är en omtyckt chef och är medveten om sin kapacitet blev hon mycket överraskad av utmärkelsen.

– Jag blev helt överlycklig. Priser har jag fått förut men detta kommer ju från min egen profession, det betyder väldigt mycket för mig. Som jag ser det är det även till alla medarbetare i mitt team. Utan deras oerhörda kompetens hade jag inte kunnat vara så drivande och modig. Som chef måste man vara trygg för att våga ge sig in i nya projekt.

Teamet Maria Landgren syftar på är de 35  underställda som hon har på ”Område läke­medel” vid avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning i Region Skåne. En av dem har kallat henne ”den genomskinliga chefen”.

– Jag tror det beror på att jag inte har några dolda agendor eller drivs av prestige. Min drivkraft är helt ärligt att göra skillnad och förbättra läkemedelsanvändningen på alla nivåer. 

Om Maria Landgren

Ålder: 49 år.

Familj: Man och två döttrar, på 19 och 23 år.

Bor: Hus i Limhamn.

Bakgrund: Apotekarexamen vid Uppsala universitet 1995 därefter informationsapotekare. Läkemedelschef för område läkemedel för hälso- och sjukvårdsstyrning i Region Skåne sedan 2010.

Aktuell: Vaccinsamordnare i Region Skåne och Årets Farmaceut 2021.

Intressen: Träna, vara utomhus och hästar.

Ett talande exempel är när hon utmanade rådande system och prisförhandlade om öppenvårdsläkemedel. Efter flera år gav förvaltningsdomstolen Region Skåne rätt vilket sannolikt startade utveckling av dagens trepartsavtal på receptförskrivna läkemedel.  

Mer närliggande i tid är när hon våren 2020 tog fram en modell för nationella läkemedelsinköp på världsmarknaden. På så vis säkrades ­Sveriges tillgång på kritiska covid- och IVA-läkemedel. Det svenska systemet, att varje region köper in sina egna läkemedel, höll inte när hela världen behövde samma läkemedel.

Bara Stockholm var tillräckligt stora för att vara en intressant köpare. En fredag i mars 2020 fick hon höra att Karolinska universitetssjukhuset tänkte lägga en jätteorder på propofol. 

– Det var naturligtvis katastrofalt för då hade de antagligen tömt hela Sveriges tillgång. Vi fick helgen på oss att hitta en nationell lösning annars tänkte de lägga beställningen, säger Maria.

”Jag tror att det beror på att jag inte har några dolda agendor eller drivs av prestige” säger Maria Landgren om att ha kallats ”den genomskinliga chefen”.

Med facit i hand är det inte svårt att räkna ut att det blev en helg utan sömn. Redan på måndagen, som begärt, presenterade Maria och kollegor från ytterligare tre regioner: Stockholm, Västra Götaland och Östergötland en ny modell.

I korthet innebar den att Sverige kunde agera som en köpare på världsmarknaden. Därmed upprättades ett nationellt förråd med kritiska ­läkemedel. 

Propofol, som inte gick att köpa, fördelades vecko­vis till regionerna med störst behov. 

Hösten samma år fick Maria Landgren frågan om hon vill bli vaccinsamordnare i Skåne. Hon tackade ja utan att tveka.

– Vi hade dagliga möten med det övergripande målet att vaccinera effektivt och säkert så snabbt som möjligt. Som vaccinsamordnare är man en länk mellan det regionala och den nationella nivån, till exempel Folkhälsomyndigheten och SKR. Utöver detta har vi planerat och fördelat vaccinet utifrån myndigheternas prioriteringar, tagit fram handlingsplaner och olika riktlinjer och varit talespersoner för media. 

Har hon hunnit med någonting mer än att jobba under pandemin, undrar man.

– Nej, jag har jobbat jättemycket för det har inte funnits några alternativ. Det har handlat om en akut situation. Som tur är har jag en stöttande familj. De är mitt absolut bästa stöd men också kritiker. De vet att jag gärna kastar mig in i saker och kan skälla på mig om jag inte tar pauser. Jag behöver bli bromsad ibland, säger Maria.

Det svåraste under pandemin har varit att behålla känslan av lugn och kontroll. 

– Jag är van vid att kunna sova på nätterna men periodvis har jag varit vaken och tankarna har snurrat. Ibland kom jag på något viktigt och då var det bra att ha ett block på nattygsbordet som jag kunde skriva i.

Min telefon ringde oavbrutet. Människor undrade när det var deras tur, om de kunde gå före i kön eller om vi verkligen behövde följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. 

Maria Landgren

Av de många möten Maria Landgren har varit med på under pandemin minns hon ett väldigt tydligt. Det var med statsministern och socialministern strax innan julen 2020, när de första vaccindoserna var på väg. 

– Man vill leverera när man pratar med statsministern, det är klart att det är speciellt. Att han tog sig tid hade ett stort signalvärde och han hade en mycket tydlig målbild att alla regioner skulle börja vaccinera den 27:e december.

När det första sticket gavs på ett äldreboende i Skåne var planen att Maria Landgren skulle vara på plats, men just den 27:e december var hon själv sjuk i covid.

– Det var tråkigt att jag missade det, men den andra vaccinsamordnaren var där så återigen var det bra att vara två som delar på uppgiften.

Vid den här tiden rådde det som bekant brist på vaccin och Folkhälsomyndigheten hade gått ut med besked om vilka grupper som skulle prioriteras få sprutan först. 

– Min telefon ringde oavbrutet. Människor undrade när det var deras tur, om de kunde gå före i kön eller om vi verkligen behövde följa Folkhälso­myndighetens riktlinjer. Jag var tvungen att lägga undan telefonen och vi upprättade en mejlfunktion för att svara på frågor om vaccinationerna.

Maria Landgren var själv sjuk i covid-19 när det första sticket gavs i Region Skåne. Här på besök på vaccinationsenheten vid sjukhuset i Lund där sjuksköterskan Håkan Jönsson arbetar.

I dag sitter Maria Landgren kvar i fyrläns-styrgruppen som säkrade tillgången på kritiska läkemedel. Deras uppgift är att säkerställa tillgång till kritiska läkemedel för covid-19, bevaka behovet och att ta ut läkemedel ur det nationella förrådet vid behov, bland annat. 

Förrådet har varit viktigt under pandemin, men är inte den långsiktiga lösningen. Styrgruppen har varit i dialog med den pågående beredskapsutredningen och delat med sig av sina lärdomar. 

Region Skåne går också i bräschen och planerar att inrätta ett eget säkerhetslager, med strikta krav på vilka läkemedel som ska finnas hemma och i vilka mängder – krav som inte finns idag. 

– Nu är det viktigt att Sverige sätter upp en långsiktigt hållbar lösning för tillgång till kritiska läkemedel. Personligen tror jag inte på att skapa ett förråd i ett bergrum någonstans, utan det vi behöver göra är att skapa säkerhet i regionernas normalflöden. Vi måste se till att sjukhus och andra vårdinrättningar omsätter läkemedlen i rätt takt, säger Maria Landgren.

När pandemin är över ser Maria fram emot normallånga arbetsdagar med mer tid för familj­en och fritidsintressen. 

– Egentligen är jag en hästtjej, men sedan coro­na­utbrottet har jag inte hunnit rida en enda gång. Min pappa var travtränare så jag är uppvuxen med hästar och jag brukar försöka få till ridpass då och då. Jag älskar att galoppera utomhus. När jag rider ska det gå fort. Lite som när jag jobbar.

Motivering Årets Farmaceut

Maria Landgren är en uppskattad ledare i Region Skåne. Sedan flera år har hon med ett tydligt driv, djup kunskap och bred erfarenhet hittat nya lösningar kring läkemedelsanvändning i den offentliga sektorn. Maria Landgren uppskattas för sin kapacitet och sin tydliga kommunikation. Under pandemin har hon tagit fram en nationell modell för läkemedelsinköp och även arbetat som en av Skånes två vaccinsamordnare.

Mest läst