Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Färre äldre hämtar ut olämpliga läkemedel

Färre äldre hämtar ut olämpliga läkemedel – alltså läkemedel som har hög risk för biverkningar – på recept. Det visar ny statistik från Apoteket.

Äldre över 80 år som hämtat ut olämpliga läkemedel på recept har sjunkit från 31 procent 2010 till 11,7 procent 2020, vilket är en minskning med över 60 procent de senaste tio åren. Det visar ny statistik som presenterades av Apoteket AB i samband med att apoteket anordnade ett digitalt seminarium om äldre och läkemedel förra veckan.

Med olämpliga läkemedel menas läkemedel som har hög risk för biverkningar hos äldre.

– Trenden är tydlig. Användningen av olämpliga läkemedel hos äldre minskar kraftigt. Det är fint att se hur förskrivningen går nedåt men det finns mer att göra på det här området och här ser vi att apoteken med våra farmaceuter är en viktig del för att höja kunskapsnivån, säger Louise Skalin, Apotekets chefsfarmaceut, i ett pressmeddelande.

Louise Skalin, chefsfarmaceut vid Apoteket AB.

Statistiken bygger på uppgifter hämtade från Socialstyrelsens statistikdatabas och visar också att andelen äldre över 80 år som har hämtat ut tio eller fler läkemedel på recept har under tioårsperioden konstant legat på drygt 46 procent. 2020 uppgick siffran till 46,4 procent.

Det framgår dock inte vilka olämpliga läkemedel som Apoteket har kollat på eller vilka läkemedel som färre äldre hämtat ut.

Apoteket vill nu vidareutveckla sina samarbeten med pensionärsorganisationer och genomföra fler stödjande insatser för att förbättra äldres läkemedelsanvändning.

– Vi är mycket nöjda med det samarbete som vi har med pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna inom projektet Koll på läkemedel. Vi vill nu utveckla det samarbetet, bland annat genom att ytterligare förstärka informationen och öka medvetenheten om hur läkemedel ska användas, säger Mats Wennberg, ordförande i styrgruppen för projektet Koll på läkemedel, i pressmeddelandet.

Mest läst