Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Skyddsombudet: Viktigt att vara med och påverka verksamheten

På Skyddsombudens dag uppmärksammades alla skyddsombud. En som uppskattats för sitt arbete som skyddsombud är Behrooz Saffari-Tehrani, som berättar om utmaningarna han mötte den första tiden under pandemin.

Den 27 oktober firas Skyddsombudens dag, för att uppmärksamma skyddsombuden och synliggöra deras viktiga uppdrag. En som uppskattats för sitt arbete som skyddsombud är Behrooz Saffari-Tehrani som jobbar som apotekare på Ica Maxi i Haninge utanför Stockholm.  

Han är också regionalt skyddsombud, och har då hand om tre olika regioner, vilket gjorde att han under coronapandemin deltog i många inspektioner från Arbetsmiljöverket. 

– Jag har varit skyddsombud sedan 2017 och varit med på två-tre inspektioner tidigare, men under coronapandemin blev det många fler. Arbetsmiljöverket ville se att apoteken följde de regler som satts upp, se vad de fanns för rutiner kring medarbetarnas säkerhet på arbetsplatsen, om det fanns brist på rutiner, hur lokalerna såg ut och så vidare, säger Behrooz Saffari-Tehrani. 

Det var svårt att använda munskydd på apoteken eftersom kunderna inte hörde vad personalen sade. Personalen fick i stället skydd av visir och uppsatta plexiglas vid kassorna, vilket också Arbetsmiljöverket kontrollerade. 

– Det var svårt att vara skyddsombud i början av pandemin, för allt kom på en gång och det var brist på allt. I början hade vi telefonmöte varje vecka med arbetsmiljökommittén på Apotek Hjärtat för att diskuterade hur vi kunde göra arbetsplatsen säker för medarbetarna. Allt eftersom tiden gick blev det bättre och vi fick rutinerna på plats, säger Behrooz Saffari-Tehrani. 

Han berättar att det kom många frågor från medarbetarna kring hur arbetsplatsen skulle bli mer coronaanpassad och säker. 

– I början hade jag inga svar, vilket var frustrerande. Men ju fler möten jag var med på desto mer kunde jag förmedla till medarbetarna. Många gravida ville ha svar på om de skulle gå till arbetsplatsen eller ej och efter att vaccinationerna drog i gång var det många som undrade om de fick komma tillbaka, så det har varit mycket jobb för mig under en period, säger Behrooz Saffari-Tehrani. 

Hur är det att vara skyddsombud? 

– Det är jättekul. Det betyder omväxling i mitt arbete som apotekare och jag får lära mig mycket om regler och lagar. Jag tycker också att det är viktigt att vara med och påverka verksamheten och jag vill vara behjälplig för personalen på apoteken.  

Vad tycker du är viktigast i din roll som skyddsombud? 

– Att vara skyddsombud är som att vara förtroendevald, så jag tycker att det viktigaste är att man får just förtroende från de medarbetare man jobbar för. Om de känner att de kan komma och fråga mig om hjälp med ett ärende, då har jag lyckats som skyddsombud, säger Behrooz Saffari-Tehrani. 

Mest läst