Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Innovationshubb skapar sug efter farmaceuter

En innovationshubb ska ge skjuts åt utveckling och produktion av avancerade biologiska läkemedel och vaccin i Sverige. Det skapar ett sug efter fler farmaceuter i en norrländsk ort.

Förra veckan gav regeringen uppdraget till Vinnova att skapa en innovationshubb, ett slags nav, för att stödja utveckling och produktion av vacciner och andra biologiska läkemedel i Sverige. Uppdraget ska göras i samarbete med bolaget Northx biologics, som fram tills nu gått under namnet Cobra biologics Matfors.

Bolaget har i dag en läkemedelsfabrik i Matfors utanför Sundsvall, som framställer proteiner och dna till olika typer av läkemedel och reagens för läkemedelstillverkning, samt mikrobiotika. 

– Det finns idag ingen liknande anläggning vare sig i Sverige eller övriga Norden, säger Ted Fjällman, vd för nybildade Northx biologics.

Bolaget ska få 50 miljoner kronor från Vinnova för att etablera innovationshubben, enligt Ted Fjällman. Tanken är att den ska användas av små och medelstora läkemedelsbolag, liksom av akademin, för att kunna utveckla och framställa sina produkter. Men enligt ett pressmeddelande från regeringen är det inte minst de mindre bolagen som kan dra nytta av att få tillgång till kompetens och möjligheter att skala upp sin produktion.

Läkemedelsfabriken i Matfors har idag 130 anställda, varav en handfull är farmaceuter. I samband med etablerandet av hubben kommer Northx biologics att behöva rekrytera fler anställda, däribland farmaceuter som framför allt behövs inom kvalitetsarbetet, uppger platschef Lars Fahlander.

Många farmaceuter kanske inte tänker på sig själva i säljande positioner inom industrin, men det är synd.

Ted Fjällman, Northx biologics

Northx biologics ska nu även bygga upp en kommersiell del av bolaget, som ska hitta och knyta upp de mindre bolag som vill använda sig av hubben. Men även hitta större bolag som behöver hjälp med läkemedelstillverkning i större skala då bolaget även är en kontraktstillverkare.

– Här skulle vi gärna se farmaceuter som arbetar med sälj-delen. Många farmaceuter kanske inte tänker på sig själva i säljande positioner inom industrin, men det är synd eftersom farmaceuter har en bra överblick över vilka läkemedel som finns på marknaden och hur nya läkemedel tas fram, säger Ted Fjällman.

Andra läser