Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare leder facklig förening på Astra

Apotekaren Malena Stalby har valts till ny ordförande i akademikerföreningen på Astra Zeneca i Södertälje, som samlar drygt 650 medlemmar.


– Det känns hedrande att få förtroendet av medlemmarna, säger Malena Stalby, som tidigare varit senior kvalitetsvärderare men arbetar fackligt på heltid sedan hon valdes till ordförandeposten i tidigare i vår.

Akademikerföreningen på Astra Zeneca i Södertälje representerar cirka 650 medlemmar från olika Saco-förbund. Ett 70-tal av dem är medlemmar i Sveriges Farmaceuter men Malena Stalby uppskattar att det egentligen är fler eftersom alla troligen inte är rätt registrerade.

En fråga som står högt på akademikerföreningens agenda är att jobba för ett gott samverkansklimat med företaget, enligt Malena Stalby. Hösten 2019 stämdes Astra Zeneca i Arbetsdomstolen av tre fackförbund, dock inte Sveriges Farmaceuter, för MBL-brott sedan företaget gjort omorganiseringar utan att förhandla med facket, något som tidningen Kollega rapporterade om. Det hela löstes till sist genom förlikning.

I dag fungerar samarbetet mellan företaget och facket bra, tycker Malena Stalby.

– Det ligger i sakens natur att vi ibland kommer i konflikt i vissa sakfrågor. Det viktigaste är att båda parter har en ambition till en bra samverkan och generellt tycker jag att företaget och facket har goda relationer.

Arbetssituationen för många anställda på Astra Zeneca har självklart påverkats av coronapandemin på olika sätt men företaget har varit bra på att vidta åtgärder för att säkra arbetsmiljön, enligt Malena Stalby.

– De var snabba med att till exempel låta folk få jobba hemma redan innan Folkmyndighetens rekommendationer kom, och man har även gjort sådant som att till exempel anpassa friskvårdsmöjligheterna och ordna digitala aktiviteter nu när vi inte längre kan besöka gym.

Något som legat på is under pandemin är de medlemsaktiviteter som den fackliga föreningen ordnat tidigare, till exempel föreläsningar om både arbetslivsrelaterade frågor och bredare ämnen. Nu tittar föreningen på hur de skulle kunna ordnas på ett coronasäkert sätt.

– Aktiviteterna har varit väldigt uppskattade så nu hoppas vi hitta digitala lösningar för att kunna dra i gång igen, säger Malena Stalby.

Andra läser