Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Lloyds Apotek säljs till nederländskt hälsobolag

Lloyds Apotek säljs till ett bolaget i Nederländerna. Facket tror inte att ägarbytet kan innebära färre jobb, men tror att utformningen av dessa kan komma att förändras i takt med att allt fler apotek flyttar ut på nätet.

Lloyds Apotek säljs till ett nederländskt bolag.

I veckan kom besked om att Lloyds Apotek säljs till det nederländska hälsovårdsbolaget CEPD N.V. Försäljningen är beräknad till det andra kvartalet det här året, enligt ett pressmeddelande. Där framgår det också att CEPD N.V. driver den femte största apotekskedjan i Europa med över 1300 apotek i Polen och Litauen.

“Den svenska apotekssektorn har en mycket stabil legal miljö, skapar många möjligheter och har kommit långt inom digital transformation. Vi är särskilt imponerade av den snabba utvecklingen av e-hälsa och det strategiska tillvägagångssättet för användning av teknik inom hälso- och sjukvården,” säger Mariola Belina-Prażmowska, medlem i koncernledningen för CEPD N.V, i pressmeddelandet.

Jouni Ketola är ombudsman på Sveriges farmaceuter och säger att det inte är ovanligt att de stora apotekskedjorna byter ägare.

– Deras uttalande tyder på att de kommer att satsa på näthandeln och försöka konkurrera med de stora aktörerna där. Jag tolkar det också som att de vill bredda utbudet på apoteken och frågan är vad det då kan betyda eftersom det redan är så mycket annat än medicin som du numera kan köpa på våra apotek, säger Jouni Ketola.

Han tror inte att ägarbytet kommer att innebära att apotekskedjan kommer att lägga ner apotek eller skära ner på personal.

– Nej, för de farmaceutiska uppdragen kommer att finnas kvar. De kan se annorlunda ut och istället förflyttas till telefon eller på nätet, men de farmaceutiska tjänsterna kommer att behövas även om de ges på ett annat sätt, säger Jouni Ketola.

Verksamheten på Lloyds apotek är planerad att fortsätta som vanligt fram till att ägarbytet slutförts, vilket förväntas ske i slutet av det andra kvartalet 2021. Karl Eckerdal kommer att fortsätta som vd för apotekskedjan även efter att förvärvet är slutfört.

Andra läser