Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Dubbel framgång för apotekens hållbarhetsarbete

När Sveriges konsumenter rankar landets varumärken utifrån hållbarhetsperspektiv hamnar två apotek på 10 i topp-listan.

Det är Sustainable Brand Insight som varje år sedan 2011 utför en oberoende varumärkesstudie om hållbarhet. Undersökningen mäter hur konsumenterna ser på ett stort antal varumärken utifrån ett miljömässigt och socialt hållbarhetsperspektiv. I Sverige har 23 400 personer deltagit i undersökningen 2021. Av totalt 390 betygsatta varumärken hamnar Apoteket på sjätte plats och Apotek Hjärtat på tionde. 

Det är allra första gången som Apotek Hjärtat tar sig in bland de tio högst rankade varumärkena, medan Apoteket har varit i topp förr – 2016 och 2017 till och med allra högst upp på listan. 

Det konsumenterna lyfter fram när det gäller Apotekets arbete är bland annat att företaget upplevs ställa höga miljökrav på leverantörer och producenter och att man under pandemin har underlättat för konsumenter att handla både till sig själva och andra, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Även övriga apoteksaktörer hamnar relativt högt på listan:

Apoteksgruppen: plats 23
Kronans Apotek: plats 32
LloydsApotek: plats 153

Sammantaget är betygen så pass bra att apoteksbranschen hamnar i topp av alla 34 undersökta branscher – följt av livsmedelsbutiker på andra plats och myndigheter på tredje plats.

Apotea (plats 44) och Meds.se (182) kategoriseras i undersökningen som e-handelsbolag.

I en annan aktuell rapport, från apotekens europeiska branschorganisation, PGEU, konstateras att de svenska apoteken är bäst av alla undersökta länder på att samla in oanvända läkemedel.

Enligt Sveriges Apoteksförening återlämnas över 1 300 ton läkemedel återlämnas till apotek varje år i Sverige. Men vissa europeiska länder har system där kommunerna eller staten står för kostnaden, påpekar Apoteksföreningens vd Johan Wallér.

– Här har vi något att lära av andra länder där staten eller kommunerna faktiskt finansierar och ansvar fullt ut för återlämnande av läkemedel på apotek, säger han i en presskommentar. 

Sustainable Brand Index 2021, hela 10 i topp-listan

  1. Coop
  2. Ikea
  3. Ica
  4. Änglamark
  5. Saltå Kvarn
  6. Apoteket
  7. Lantmännen
  8. Folkhälsomyndigheten
  9. Systembolaget
  10. Apotek hjärtat

Andra läser