Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Uppsala universitet satsar på fler fristående kurser

Farmaceutiska fakulteten på Uppsala universitet utökar sitt utbud av fristående kurser. Till hösten kan studenterna exempelvis läsa Läkemedel i miljön, Biologiska läkemedel och Introduktion till Nanomedicin.

– Allt ändras ju så fort nu och pandemin gör sitt till, så det finns ett ökat behov av fortbildning. Många behöver ställa om, vidareutbilda sig och karriärväxla, säger Anja Sandström, prodekan för utbildning på grundnivå och avancerad nivå på Uppsala universitets farmaceutiska fakultet.

Universitetet har fått del av regeringens satsning på kunskap och livslångt lärande, där fokus ska ligga på utbildning som behandlar aktuella utmaningar i samhället.

Flera av de nya kurserna som farmaceutiska fakulteten erbjuder handlar om miljö och hållbarhet, nya typer av läkemedel och nya sätt att formulera och ge läkemedel.

– För framtiden vet vi också att kurser inom regulatory affairs och andra växande discipliner, såsom artificiell intelligens inom läkemedelsområdet är efterfrågade, säger Anja Sandström och poängterar att den digitala omställningen för farmaceuter inte får glömmas bort.

En leende Anja Sandstöm.

Anja Sandtröm, prodekan vid Uppsala universitet.

Måste ni välja bort några kurser när ni gör de här nya satsningarna?

– Nej, det har inte krävts än. Men självklart, med få sökande blir det ohållbart och vi strävar efter ett modernt kursutbud.

Pandemin har snabbat på omställningen och flera av årets kurser ges digitalt. Något som Anja Sandström ser som mycket positivt.

– Plötsligt öppnar sig en ny värld.

Hon tror bland annat att kursen Läkemedel vid graviditet och amning kan locka deltagare från hela landet.

För att möta de nya behoven, med ökad efterfrågan på fortbildning, tittar fakulteten också på möjligheten att på sikt kunna erbjuda kortare kurser. Regeringens satsning på livslångt lärande kan kanske leda till kurser som omfattar färre högskolepoäng än universitet tidigare har fått inrätta, något som Anja Sandström tror kan attrahera ytterligare en målgrupp.

– Det är inte alltid man kan gå en femveckorskurs om man är yrkesverksam, påpekar hon.

De nya kurserna är i vissa fall också valbara för studenter vid fakultetens apotekar- och receptarieprogram och masterutbildningar. Men det finns även kurser som är öppna för studenter från helt andra fält – som sommarkursen Kemi, biologi och ekologi hos tryffelsvampar, där deltagarna kan kombinera studier med en semester på Gotland.

Mest läst