Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ett av landets minsta apotek – en person i taget släpps in

Med två receptkassor och 10–15 kvadratmeter för patienterna att röra sig på är Apoteket Själevad ett av landets minsta. I och med pandemilagen har farmaceuterna fått hitta nya arbetssätt för att upprätthålla servicen.

Temperaturen i Örnsköldsviks kommun, där Själevad ligger, har letat sig ned mot minus 20 grader den senaste tiden. Tur då att det finns ett litet utrymme intill apoteket där en kund i taget kan vänta på sin tur. Men blir kön längre än så får patienterna köa utomhus. Max en kund i taget får befinna sig i apotekslokalen.

Hittills har de flesta ändå varit positiva, säger Magdalena Nyström, receptarie på apoteket.

– Det är ovanligt att någon har synpunkter på att de har fått vänta. De har förståelse och känner att det är tryggt att bara en person i taget släpps in. Det som är A och O är kommunikation, både mellan oss i personalen och med dem som väntar, säger hon.

Är det inte stressigt om kön växer utanför?

– Det går ganska bra. Visst kan det vara lite stressande om det är väldigt kallt och många väntar utanför, men de flesta har som sagt förståelse och förstår att vi försöker göra det bästa av situationen. 

Apoteket ligger intill en vårdcentral och har ett bra kundunderlag för att vara så pass litet, tycker Magdalena Nyström. I vanliga fall ligger snittet runt 70–80 personer per dag.

– Om man är två som jobbar brukar man ha att göra, konstaterar hon.

Nu när pandemilagen begränsar flödet varvar Magdalena Nyström och hennes kollega mellan att expediera och att förbereda inför nästa patient som får komma in.

– Vi brukar gå ut och fråga vad nästa person behöver hjälp med. Då kan vibörja förbereda det så att det flyter på så bra som möjligt. Man vill ju ge bra service.

Och när farmaceuterna lämnar sin sida av plexiglaset är det munskydd och visir på som gäller – och avstånd, förstås.

Mest läst