Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

24,6 miljoner ska säkra arbetet med nationellt läkemedelssystem

Läkemedelsverket får nu pengar för det fortsatta arbetet med att säkra tillgången på läkemedel och medicintekniska produkter. De ska bland annat användas till ett nytt nationellt informationssystem för att upptäcka risker för brist på läkemedel.

Det nya systemet ska visa en nationell lägesbild för tillgång och efterfrågan på läkemedel och ge överblick över lagerstatus, förskrivning och försäljning av läkemedel.

På så sätt ska Läkemedelsverket bättre kunna bedöma risken för att regionala läkemedelsbrister uppstår i sjukvården och på öppenvårdsapotek, och se behovet av förebyggande åtgärder för att förhindra brist.

Systemet är också viktigt för att kunna dela information med den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och andra medlemsstater inom EU, skriver Socialdepartementet i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången som Läkemedelsverket får extra pengar för att säkerställa det fortsatta arbetet med en rad frågor som aktualiserades med anledning av covid-19. I november förra året beslutades om ett tillskott på 14,7 miljoner kronor, och Läkemedelsverket fick i uppdrag att intensifiera tillgångsarbetet och utöka informationsinsatser och samverkan.


Läs mer om om det nationella informationssystemet här:
Läkemedelsverket föreslår nytt nationellt läkemedelsregister

Mest läst