Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare i Storbritannien och Irland ska ge vaccin mot covid

Både Storbritannien och Irland har nu inkluderat öppenvårds-apotekare i sina vaccineringsstrategier. I båda länderna är argumentet att öka hastigheten i vaccineringen för att rädda liv.

Apotekare på cirka 200 centralt belägna apotek i Storbritannien har börjat vaccinera britter mot covid-19. De är en del i den brittiska regeringens utökade vaccineringsplan, enligt brittiska The Independent.

Det brittiska offentliga hälsosystemet NHS har i första hand anlitat apotek inom kedjan Boots för att öka hastigheten i vaccineringen. Kedjan meddelar att man redan har satt upp vaccineringsstationer i Halifax, Huddersfield och Gloucester och att fler är på gång.

– Vi står redo att göra mycket mer och vårt nätverk med apoteksexperter är förberedda att stödja NHS och regeringen i arbetet att accelerera administreringen av vaccinet, säger en talesperson för apotekskedjan Boots till Independent.

Det är i första hand, det i landet nyligen godkända, vaccin från Astra Zeneca och universitetet i Oxford som kommer att ges på apoteken på grund av det inte behöver transporteras och förvaras i frysar. Apoteken beräknas kunna ge fler än 1 000 vaccindoser per apotek och vecka, vilket skulle innebära att över 200 000 vaccindoser kan ges på apotek per vecka.

– Nu när Oxford-Astra Zeneca-vaccinet anländer kommer vi att kunna skydda många fler i riskgrupperna mot viruset och dessutom snabbare, säger Nikki Kanani, ansvarig för primärvården inom NHS.

Royal Pharmaceutical Society uppmanar dock regeringen att inkludera fler av landets cirka 11 000 apotek. Enligt deras beräkningar skulle apoteken utan problem klara att ge 1,3 miljoner vaccindoser per vecka.

– Det finns många apotek som vill vara med och bidra i denna process så det verkar klokt att använda denna kapacitet. Vi är en färdig armé av vaccinatörer, säger Sandra Gidley, ordförande i The Royal Pharmaceutical Society.

Den brittiska hälsoministern Matt Hancock har uttryckt sin tacksamhet över att apoteken är med och bidrar i vaccinationsstrategin.

– Jag är så tacksam för att apoteken nu är med i vår utrullning av vaccin. Apotek är så tätt knutna till lokalsamhället, ofta den mest lokala delen av NHS, säger han i en video på Linkedin.

Även på Irland har man idag beslutat att engagera apoteken i sin vaccinstrategi. Hälsominister Stephen Donnelly fick i förmiddags grönt ljus av sin regering för ett avtal med fackförbunden för läkare och apotekare som möjliggör att de båda yrkeskategorierna ska kunna vaccinera cirka 1,5 miljoner irländare. Avtalet innebär att apotek och läkarmottagningar får €60, eller motsvarande 650 kronor, per patient som vaccineras med två doser.

Irland hade i söndags vaccinerat 94 000 medborgare, vilket motsvarar 1,9 procent av befolkningen. Jämförelsevis har Sverige hittills vaccinerat runt 147 000 personer, vilket motsvarar 1,4 procent av befolkningen.

Även på Irland är det i första hand Astra Zenecas och universitetet i Oxfords vaccin som är aktuellt för apotek och läkarkliniker på grund av dess transport- och lagringsbetingelser. Och det vaccinet förväntas godkännas inom EU i slutet av januari varefter vaccineringen på apotek på Irland kan börja.

 

Andra läser