Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekspersonal larmar om kunder med covid-symtom

Flera gånger om dagen kommer kunder in på apotek med symtom på, eller bekräftad covid-19. Nu larmar apotekspersonalen om en ohållbar situation där många kunder verkar tro att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att stanna hemma om man har symtom inte gäller på apotek.

Symtom på covid-19 är bland annat hosta, feber, snuva, nästäppa halsont och huvudvärk, det vill säga exakt samma symtom som en vanlig förkylning. Utan ett genomfört coronatest är det omöjligt att veta om symtomen som en person har är en vanlig förkylning eller en pågående covid-19-infektion. Folkhälsomyndigheten har i varenda presskonferens och annan kommunikation upprepat sina rekommendationer om att personer som har symtom ska stanna hemma. Trots detta larmar nu farmaceuter på apotek i hela landet om att kunder med symtom och till och med positiva testsvar dagligen kommer in på landets apotek för att handla läkemedel.

– Folk verkar inte förstå att om farmaceuterna blir sjuka kan vi inte hålla apoteket öppet, säger Bernadett Ruja, receptarie på Apotek Hjärtat i Värnamo.

Hon är upprörd över hur kunder helt verkar strunta i Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att inte gå ut om man har symtom.

– Vi har minst tre kunder per dag som kommer in snuviga och förklarar att det är bara är en förkylning med lite hosta. Och förra veckan var det tre kollegor som var sjuka samtidigt med förkylnings/covid-symtom, säger hon.

Hon är en av få som vill framträda med namn, arbetsplats och ort. De flesta av de som vittnar om problem vill vara anonyma med hänvisning till påskrivna sekretessavtal, råd från pressavdelningar och en tystnadskultur där chefer straffar de som uttalar sig i media. Men det de berättar ger dock en samstämmig bild av ett omfattande inflöde av kunder med möjliga covid-19-symtom på landets apotek. Här är några fler exempel:

– Människor med symtom kommer in till oss flera gånger om dagen. De säger att vi inte ska oroa oss för deras feber, hosta, ont i halsen är inte covid. Sedan tar de upp använda tygnäsdukar ur fickan och snyter sig i, stoppar tillbaka den i fickan, tar upp kontanter och betalar med, säger en receptarie ifrån Östergötland som vill vara anonym.

– Jag har fått slänga ut en kund för att denne kom in med symtom och dessutom berättade att hen nyligen varit och testat sig. Flera förkylda kunder kommer in varje dag och vill köpa hostmedicin och febernedsättande och verkar tro att vi är ett undantag när det gäller restriktioner, säger en receptarie i Malmö.

För vissa har det gått så långt att de till och med har sagt upp sig.

– Jag tyckte om mitt yrke som farmaceut men valde att sluta på apotek på grund av arbetsmiljön, och droppen blev problemen med restriktionerna kring covid. Det som kändes hemskt var att man flera gånger per dag hade sjuka kunder inne samtidigt som många i kundkretsen var äldre multisjuka och det kändes hemskt att vi i den miljön kunde smitta runt, säger en receptarie som tidigare jobbade på Apoteksgruppen.

Och det är fler som känner att situationen börjar bli alltmer ohållbar.

– Flera gånger per dag har vi kunder med symtom i apoteket. Vi lämnar ut PCR-tester på mitt apotek och har blivit hostade mot, utskällda och hånade av personer som vill hämta ut sina egna tester, då vi säger nej. Arbetsmiljön är så mentalt påfrestande på grund av kunders beteende att jag allvarligt överväger att byta yrke, säger en receptarie på Apoteket AB.

Flera av de farmaceuter som varit i kontakt med Svensk Farmaci menar att många verkar ha missförstått Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att stanna hemma vid symtom och berättar att kunder uttrycker en uppfattning att det är okej att besöka matvarubutiker och apotek.

– Jag har kolleger som insjuknat i covid-19 för att våra kunder inte anser att rekommendationerna gäller för apoteken. Folkhälsomyndigheten säger ju att man ”får” gå till apotek och matvaruaffär, och deras uppmaning att stanna hemma när man har symtom kan tolkas som att det inte gäller just dessa ställen, säger en receptarie.

Läs mer >>: ”Kunder med symtom är ett problem på många apotek”

 

Tipsa oss!
Har du upplevt liknande problem med kunder som kommer in på ditt apotek med symtom på covid-19. Hör av dig:
E-post: fredrik.hedlund@sverigesfarmaceuter.se
Telefon: 0702-130 830

 

Mest läst