Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Pfizers vaccinkandidat kan godkännas före jul

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA öppnar nu för ett möjligt tidigareläggande av godkännandet av Pfizers/Biontechs vaccinkandidat. Det skulle innebära att vaccinet kommer till Sverige tidigare än planerat.

Nu öppnar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA för ett tidigare godkännande av Pfizers/Biontechs vaccinkandidat BNT162b2. Det var sagt att en rekommendation om ett godkännande från myndigheten kunde väntas den 29 december, men nu har myndigheten planerat in ett extramöte den 21 december där vaccinet ska diskuteras. Det finns då en möjlighet att ett klartecken från EMA kan komma redan då, men mötestiden den 29 december ligger kvar ifall det inte gör det.

Enligt ett pressmeddelande från EMA har de ambitionen att godkänna vaccinet så fort som möjligt, men endast efter att data kring kvalitet, säkerhet och effektivitet är tillräckligt stabila och kompletta för att kunna avgöra om nyttan av vaccinets överväger riskerna.

Efter en rekommendation om ett godkännande ifrån myndigheten är det EU-kommissionen som fattar det slutgiltiga beslutet om ett godkännande. Enligt EMA:s pressmeddelande kommer EU-kommissionen snabbehandla frågan med ambitionen att kunna godkänna vaccinet inom några dagar, vilket skulle kunna innebära ett godkännade redan den 23 december.

Sveriges vaccinsamordnare, apotekare Richard Bergström säger till Expressen att leveranser av ett godkänt vaccin kan påbörjas direkt efter att EU-kommissionen har fattat beslutet om ett godkännande.

– Med en gång. Det är bara att trycka på knappen. Vaccinen som används i Storbritannien och USA kommer från samma fabrik i Europa. Det finns redan tillverkat. Sedan hur snabbt vi kan komma i gång i Sverige är en annan fråga, det är inte mitt bord, säger han.

Det är alltså inte säkert att regionerna kommer att klara att starta vaccineringen direkt dagen efter leverans.

– Regionerna har sagt att de kan inleda vaccinationen efter helgerna. Sedan visste vi att vi troligen skulle få ett godkännande i mellandagarna, med en begränsad volym, så man håller på att planera för en begränsad aktivitet i mellandagarna. Men nu kommer frågan om man skulle klara av det här på julafton, och det är jag inte säker på om det kommer att gå, säger Richard Bergström till Expressen.

Läs meddelandet från EMA här >>

Mest läst