Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zeneca vill kombinera sitt vaccin med ryska Sputnik V

Genom att kombinera komponenter ifrån Astra Zenecas vaccinkandidat AZD1222 med det ryska Sputnik V hoppas de båda vaccintillverkarna uppnå synergieffekter.

Astra Zeneca planerar att testa sin och universitetet i Oxfords vaccinkandidat AZD1222 tillsammans med det ryska vaccinet Spunik V ifrån Gamaleya forskningsinstitut. Enligt Financial Times planeras en gemensam klinisk studie på försökspersoner över 18 år där en kombination av de båda vaccinerna ska testas.

Båda vaccinerna är adenovirusvektor-vaccin vilket skulle göra det möjligt att kombinera olika komponenter ifrån dem.

Till Financial Times säger vd:n för Russian Direct Investment Fund som tillsammans med Gamaleya forskningsinstitut utvecklar det ryska vaccinet:

– Vi välkomnar starten av denna nya fas av samarbete mellan vaccinproducenter.

De ryska vaccintillverkarna säger att de kontaktade Astra Zeneca och erbjöd dem en av de två komponenterna i sitt vaccin efter att Astra Zeneca presenterat sina interrimsdata som visade en snitteffekt på 70 procent.

I ett pressmeddelande från Astra Zeneca skriver företaget; “Vaccinering kräver ofta fler doser i form av en intital primer följt av en boosterdos. Detta kan göras genom att ge samma vaccin upprepade gånger, homolog boosting, eller genom att kombinera olika vaccin som använder samma antigen, heterolog boosting. Genom att kombinera olika covid-19vacciner kan man förbättra skyddet och/eller öka tillgängligheten av vaccin.”

Företaget fortsätter sedan; ”Att utvärdera olika typer av covid-19-vaccin i kombination kan öppna synergier när det gäller skydd och förbättra tillgången till vaccin vilket skulle kunna ge ytterligare ett sätt att besegra detta dödliga virus.”

Mest läst