Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

EMA utsatt för dataintrång – Pfizers vaccindata stulna

Dokument ur Pfizers och Biontechs läkemedelsakt hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har tagits vid ett dataintrång hos myndigheten.

Dokument ur Pfizers/Biontech godkännandeansökan för sin covid-19-vaccinkandidat har blivit stulna vid ett dataintrång hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Det uppgav de båda företagen igår. EMA medgav också att de utsatts för en cyberattack och att de har startat en fullständig utredning tillsammans med polis och ”andra relevanta aktörer” för att ta reda på när attacken genomfördes och av vem.

”Under tiden utredningen genomförs kan vi inte lämna ytterligare uppgifter”, meddelar myndigheten på sin webbplats.

Det är dock fortfarande oklart exakt vilka dokument som har blivit tillgängliga vid cyberattacken liksom om fler tillverkare än Pfizer/Biontech har drabbats av dataläckan.

Företagen betonar att inga system hos dem har blivit hackade och att de har fått försäkringar från myndigheten att intrånget inte kommer att påverka den granskning av vaccinkandidaten som pågår.

Både amerikanska och brittiska säkerhetstjänsten varnade tidigare i år för att försök till dataintrång har ökat med ett särskilt fokus på läkemedelsbolag och akademiska forskargrupper som arbetar med behandlingar eller vaccin mot coronaviruset. De pekade då ut statskontrollerade hackare från Kina och Ryssland.

IBM:s säkerhetsforskare varnade i förra veckan för attacker riktade mot den kyldistributionskedja som nu byggs upp för att kunna transportera covid-vaccin över världen. Även de pekade på att det var troligt att någon stat låg bakom försöken, men pekade inte ut något land specifikt.

Mest läst