Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sverige räknar med 4 miljoner vaccindoser under Q1

Sverige har nu anslutit sig även till EU-avtalet med Moderna. Det innebär att man räknar med att få uppskattningsvis 4 miljoner vaccindoser under första kvartalet 2021. Det meddelades på dagens presskonferens.

Sveriges regering har idag beslutat sig för att också gå med i det EU-gemensamma avtalet kring coronavaccinet ifrån läkemedelsföretaget Moderna.

– Det är ett mRNA-vaccin, det vill säga samma typ av vaccin som Pfizer/Biontech och Curevac med vilka Sverige redan har avtal. Modernas vaccin tillverkas i Europa. Den aktiva substansen tillverkas i Schweiz och sedan fylls den på sprutor i Spanien och Frankrike. Intressant nog är också svenskägda Recipharm med i den här leveranskedjan. De kliniska resultaten på över 30 000 människor visar på mycket goda effekter, 95 procents skyddseffekt, säger apotekaren Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Det innebär att Sverige nu har sagt ja till fem av de sex olika avtalen som EU har slutit med vaccintillverkare. Det sjätte avtalet, med Sanofi/GSK är konstruerat på ett annat sätt vilket gör att det inte är nödvändigt att fatta beslut om det nu, enligt Richard Bergström.

– Det är ett så kallat optionsavtal så där kan vi bestämma oss senare, säger han.

Han betonar vikten av att hela EU kommer att få tillgång till samma vaccin i samma takt i alla länder.

– Ingen kommer att få någonting före någon annan, säger han.

Enligt Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, beräknas vaccinkandidaten från Pfizer/Biontech att godkännas den 29 december i år, kandidaten från Moderna den 11 januari 2021 och vaccinkandidaten från Astra Zeneca och Oxfords universitet i slutet av januari 2021.

– Det innebär att vi kommer att få ungefär 4 miljoner doser under det första kvartalet, lite i början för att sedan öka på. Under andra kvartalet förväntar vi oss även godkännande av Janssens vaccin och Curevacs. Men det är viktigt att komma ihåg att detta är preliminära siffror och att mycket kan hända under resans gång, säger han.

Andra läser