Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fjärde löpande granskningen av covid-vaccin inledd

Företaget Janssen har lämnat in en ansökan om att få sin vaccinkandidat granskad enligt den löpande modellen där myndigheten, för att spara tid, granskar data allteftersom de blir klara.

Ytterligare en löpande granskning av en covid-vaccinkandidat är inledd. Det är företaget Janssen som har lämnat in en ansökan om att få sin vaccinkandidat granskad allteftersom data blir färdiga. Det innebär att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA påbörjar utvärderingen av de resultat som kommit fram i laboratoriestudier och initiala kliniska prövningar av vaccinet och fortsätter med senare kliniska studier så fort de data är tillgängliga.

Detta är den fjärde vaccinkandidaten mot covid-19 som granskas på detta sätt. Metoden innebär att myndighetens datahantering kan gå lite fortare utan att man tummar på kvaliteten i utredningarna.

– Nu sker ett flertal löpande granskningar parallellt. Läkemedelsverket och andra ansvariga läkemedelsmyndigheter i Europa jobbar hårt med att granska alla data som företagen skickar in, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist.

Hon påminner också om att det ännu är för tidigt för att säga något om vaccinets säkerhet eller effektivitet.

– Först när vaccinen testats i en större grupp människor börjar man kunna utvärdera vaccinens effekt och säkerhet, hon.

Andra läser