Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sverige tecknar avtal med Pfizer om covid-vaccin

Sverige går med i EU:s avtal med Pfizer och Biontech om deras vaccinkandidat och får därmed ytterligare 4,5 miljoner doser, meddelade statsminister Stefan Löven idag vid en pressträff.

Den svenska regeringen har idag beslutat att gå med i EU:s avtal med Pfizer och Biontech om deras vaccinkandidat BNT162. Det nya avtalet innebär att Sverige kommer att få 4,5 miljoner doser, något som kommer att räcka till 2,25 miljoner personer.

Det innebär att Sverige nu har tecknat tre vaccinavtal. De två tidigare avtalen rör vaccinkandidater ifrån Astra Zeneca och Janssen. Förutsatt att samtliga tre kandidater blir godkända kommer Sverige därmed att ha tillräckligt med vaccin för att kunna vaccinera hela befolkningen, enligt statsminister Stefan Löven.

Men regeringen är trots detta beredda att gå in i ytterligare avtal med vaccintillverkare. Socialminister Lena Hallengren förklarar varför.

– Även om det finns flera lovande vaccinkandidater så har ännu inget godkänts. Vi vill undvika att satsa på bara en vaccinkandidat som kanske inte kan användas. Vi är vill sprida risken och därför beredda att köpa in mer än vad som behövs i slutändan. Man kan se det som en försäkring, säger hon.

Vaccinerna kommer, om och när de har blivit godkända, att bli tillgängliga i Sverige successivt, något som kommer att ställa krav på organisationen runt vaccinationen. Folkhälsomyndigheten har skapat en nationell vaccinationsplan som innebär att prioriterade grupper kommer att få vaccin först.

– Väldigt övergripande så handlar det om äldre personer, personer i riskgrupp och personal i vård och omsorg, säger Lena Hallengren.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare, apotekare Richard Bergström, så kan ett godkännande av det första vaccinet komma absolut tidigast under januari 2021.

– EMA har sin process och det kommer att ta några månader att få till ett godkännande. Det kommer att kunna komma tidigast i januari. Men i de avtal som EU har tecknat så finns möjligheten att leverera vaccin redan i januari. Så även om det sannolikt tar lite längre så måste alla vara beredda att vaccinera i januari, säger han.

Han menar att om allt fungerar och går som det ska kan alla prioriterade grupper ha fått vaccin under första halvåret 2021.

– För att ge en bild så kan det kan komma 300 000-500 000 doser av varje godkänt vaccin varje månad under våren, säger han.

Samtidigt framhåller Folkhälsomyndighetens generaldirektör dels att det inte alltid går som planerat och att svenska folket oavsett bör ställa in sig på att pandemin kommer att påverka vardagen åtminstone fram till hösten 2021.

När det gäller EU-förhandlingar om ytterligare vaccin kommer det att komma fler avtal innan årsskiftet lovar Richard Bergström.

– Det pågår slutförhandlingar med Curevac och Moderna sedan har vi ytterligare fem-sex företag som vi förhandlar med, säger Richard Bergström.

Mest läst