Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

De flesta apotekskedjor erbjuder vaccin mot säsongsinfluensa

Vaccin mot säsongsinfluensa erbjuds på ett 120-tal apotek runt om i Sverige. Flest apotek som erbjuder tjänsten har Apoteket AB som även kan vaccinera riskgrupper gratis i vissa regioner, något som också Hjärtat kan göra.

Att bli vaccinerad på apotek är numera vanligt. Foto: Shutterstock.

Svenska apotek blir allt bättre på att erbjuda sina kunder möjligheten till vaccination. Nu när efterfrågan av säsongsinfluensavaccin är stort fyller apoteken som vaccinerar en viktig funktion. Internationella erfarenheter visar att apoteken når andra patientgrupper än vårdcentralerna eftersom de är mer tillgängliga och centralt belägna.

Allt fler apotek erbjuder vaccination av säsongsinfluensa. Grafik: Fredrik Hedlund.

Allt fler apotek erbjuder vaccination av säsongsinfluensa. Grafik: Fredrik Hedlund.

I dagsläget ges säsongsinfluensavaccin på ett 120-tal apotek i Sverige. Störst är Apoteket AB som har ett samarbete med Doktor 24 och erbjuder drop in på vissa av de 70 apotek som kan erbjuda vaccinering. Det kostar 300 kronor att få en vaccinering för de flesta.

– I regionerna Stockholm och Uppsala finns också avtal så att riskgrupper kan vaccinera sig kostnadsfritt hos oss, säger Magnus Frisk, presstalesperson på Apoteket.

Apoteksgruppen har precis startat sin vaccinverksamhet på 21 apotek runt om i landet och fler apotek kommer att ansluta sig över tid, enligt företaget.

– I rådande läge är det viktigt att alla vi som arbetar med hälsa stöttar samhället. Att vi tar ett samhällsansvar och avlastar vården på de sätt vi kan. Vi samarbetar med Vaccina som är en kompetent och trygg vårdpartner med ett brett utbud av tjänster, säger Anna Bergstedt, marknads- och kommunikationsdirektör på Apoteksgruppen i ett pressmeddelande.

Hos Apoteksgruppen kostar en influensavaccinering 295 kronor, men riskgrupper har ingen möjlighet att få vaccineringen kostnadsfritt.

Även Hjärtat har vaccintjänster på 21 apotek runt om i landet i samarbete med Min doktor. Priset är 300 kronor för vanligt folk, 150 kr för riskgrupper förutom i Enköping och Stockholm där riskgrupper vaccineras kostnadsfritt på uppdrag av regionerna. I Stockholm flaggar företaget dock för att det är brist på influensavaccin vilket gör att vaccinering inte är möjligt för tillfället.

Apotek Kronan kan erbjuda vaccination på åtta apotek tillsammans med partnern Medicheck. Även här kostar en säsongsinfluensavaccinering 300 kronor.

Den enda större kedja som inte erbjuder vaccination är Lloyds, men det är bara en tidsfråga innan även de kan presentera denna tjänst, enligt företaget.

– Vi hoppas inom kort kunna starta upp en pilot kring vaccination med en av våra samarbetspartners, svarar Annelie Söderberg, marknadschef på Lloyds i ett mejl.

Andra läser