Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zeneca får återuppta vaccintest i USA

Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, har nu givit klartecken till Astra Zeneca att de kan återuppta vaccinstudien som pausades i början av september.

Pascal Soriot, vd för Astrazeneca. Foto: Astrazeneca.

Sent på fredagskvällen, svensk tid, meddelade det amerikanska läkemedelsverket, FDA, att Astra Zeneca nu kan återstarta sin kliniska prövning i USA av covid-19-vaccinkandidaten AZD1222.

Det var den 6 september som studien tog en paus efter att en deltagare i studiens brittiska arm drabbats av en sjukdom. Enligt standardprotokollet för kliniska studier ska all administrering av det studerade läkemedlet upphöra tills man förvissat sig om att fortsatt behandling är säkert. Något som redan gjorts i de övriga länder där vaccinet testas, det vill säga Storbritannien, Brasilien, Sydafrika och Japan. Men trots att säkerhetsgranskningen tog betydligt längre tid i USA höll företaget god min när beskedet kom.

– Återstarten av kliniska studier runt om i världen är strålande nyheter eftersom det ger oss möjlighet att fortsätta våra ansträngningar att utveckla vaccinet för att kunna besegra den här förskräckliga pandemin. Vi bör känna oss lugnade av oberoende myndigheters omsorg om att skydda allmänheten och försäkra sig om att vaccinet är säkert innan det godkänns för användning, sa Pascal Soriot, Astra Zenecas vd i ett uttalande i samband med FDA:s klartecken.

Företaget poängterar även att det inte är ovanligt att stora vaccinstudier drabbas av att deltagare blir sjuka och att varje sådant fall måste utvärderas för att garantera säkerheten.

Ett potentiellt ytterligare bakslag inträffade i förra veckan då en deltagare i den brasilianska vaccinstudien avled. Säkerhetsutredningen där kunde dock ganska snabbt konstatera att mannen som avled var i placebogruppen och hade alltså inte fått något vaccin.

Andra läser