Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sverige ingår avtal om 4,5 miljoner vaccindoser

Sverige kommer att gå med i det vaccinavtal som EU slöt med Janssen i förra veckan. Det meddelar regeringen idag.

Avtalet med Janssen som EU förhandlade fram i förra veckan innebär en möjlighet för medlemsländerna att köpa 200 miljoner doser av företagets vaccinkandidat JNJ-78436735 om och när det blivit godkänt av de europeiska myndigheterna. Av dessa doser får Sverige nu tillgång till cirka två procent, enligt regeringen, eller motsvarande 4,5 miljoner doser. EU-avtalet innehåller även möjligheten för medlemsländerna att köpa ytterligare 200 miljoner doser av vaccinet vid behov.

Janssens vaccin är precis som Astra Zeneca och universitet i Oxfords vaccin ett adenovirusvektorvaccin. Det är byggt på samma plattform som deras nyligen godkända ebolavaccin samt deras vaccinkandidater mot hiv och zika-virus.

EU:s avtal med Janssen är det tredje vaccinavtalet som slutits efter Astra Zeneca och Sanofi-Glaxo Smith Kline. Men Sverige har hittills dock valt att delta endast i avtalet med Astra Zeneca, men regeringen anger att förhandlingar pågår med andra vaccintillverkare.

Mest läst