Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vetenskapliga tidskrifter tar ställning mot Trump

Amerikanska vetenskapliga tidskrifter som New England Journal of Medicine och Scientific American tar för första gången i sin historia politisk ställning i ett presidentval.

För första gången i sin 208-åriga historia har den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine tagit politisk ställning. Inte så mycket för någonting som emot någonting – Trump-administrationen.

I en ledare i gårdagens utgåva med rubriken ”Att dö i ett ledarskapsvakum” anklagar de Trump-administrationen för att ha hanterat coronapandemin så dåligt att den har ”förvandlat en kris till en tragedi”.

De anklagar det politiska ledarskapet i USA för att svikit sitt folk genom att ha testat för lite, särskilt i början av pandemin, inte försett hälso- och sjukvårdspersonal med tillräckligt mycket skyddsutrustning samt visat ett bristande nationellt ledarskap när det gäller instruktioner kring bärande av ansiktsmask, social distansering, karantän och isolering.

Ledarskribenterna tar också upp det problematiska med försöken att politisera instanser som det amerikanska läkemedelsverket ”Food and Drug Administration”, FDA, den amerikanska forskningsmyndigheten ”National Institutes of Health”, NIH och den amerikanska smittskyddsmyndigheten ”Centers for Disease Control and Prevention”, CDC.

De ifrågasätter även Trump-administrationens förkastande av vetenskapen där de skriver att ”Istället för att lita på experterna har administrationen vänt sig till oinformerade opinionsledare och charlataner som luddar till sanningen och förmedlar rena lögner” och fortsätter; ”När det kommer till hanteringen av den största hälsokrisen i vår livstid har vår nuvarande politiska ledning visat en skrämmande inkompetens. Vi bör inte bidra till att tusentals fler amerikaner dör genom att låta dem behålla sina jobb.”

Även tidskriften Scientific American blev för första gången i sin 175-åriga historia politiska i tisdags när de i en ledare gick ut och stödde Joe Biden i det amerikanska valet. Där går de igenom hur president Donald Trump har ljugit om virusets dödlighet och om dess behandling, uppmanat medborgare att strunta i försiktighetsåtgärder och genomfört budgetnedskärningar för viktiga myndigheter som den amerikanska forskningsmyndigheten ”National Institutes of Health”, NIH och den amerikanska smittskyddsmyndigheten ”Centers for Disease Control and Prevention”, CDC.

Läs ledaren i New England Journal of Medicine; ” Dying in a Leadership Vacuum” >>

Läs ledaren i Scientific American; ”Scientific American Endorses Joe Biden” >>

Mest läst