Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Janssen tecknar vaccinavtal med EU

EU:s tredje vaccinavtal är färdigt och ger medlemsländerna möjlighet att köpa 200 miljoner doser av Janssens covid-19-vaccin med option på ytterligare 200 doser.

Johnson & Johnson-ägda Janssen är det tredje vaccinföretag som nu tecknar ett avtal om att leverera covid-19-vaccin till EU:s medlemsländer. Det nya avtalet innebär att medlemsstaterna får köpa 200 miljoner doser av Janssens vaccin JNJ-78436735 om och när det blivit godkänt av de europeiska myndigheterna. Dessutom innehåller avtalet möjligheten att köpa ytterligare 200 miljoner doser vid behov.

Janssens vaccin är precis som Astrazeneca och universitet i Oxfords vaccin ett adenovirusvektorvaccin. Det är byggt på samma plattform som deras nyligen godkända ebolavaccin samt deras vaccinkandidater mot hiv och zika-virus.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen. Foto: CC.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen. Foto: CC.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, säger så här om avtalet i ett uttalande från EU-kommissionen.

– När nu coronaviruset sprider sig på ett oroande sätt över Europa är det viktigt att snabbt komma fram med ett vaccin. Jag är glad att vi har lyckats komma överens med Johnson & Johnson om att få köpa vaccin för 200 miljoner människor. Detta är vårt tredje kontrakt med en tillverkare. Vårt mål är att förse EU-medborgarna med säkra och effektiva vaccin så snart det är möjligt.

EU-kommissionen har redan tecknat avtal med Astrazeneca och Sanofi/Glaxosmithkline och håller på och förhandlar med tillverkarna Curevac, Biontech och Moderna.

Mest läst