Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Morfin till barn stulet och utbytt på barnsjukhus

Morfinpåsar vid sektionen för akut barnsjukvård vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala har tömts på sitt innehåll och ersatts av verkningslös vätska.

Klas Ekström, verksamhetschef och överläkare på Akademiska barnsjukhuset bekräftar stölden. Foto: Akademiska barnsjukhuset.

När morfinbehandlingarna till akut sjuka barn på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala inte verkade fungera anade personalen oråd. Vid kontroll av morfinpåsarna uppdagades det att någon hade tömt dem på sitt innehåll och ersatt det med en verkningslös vätska och därefter återförslutit dem så att de såg oanvända ut. Det kan Expressen avslöja.

Klas Ekström, verksamhetschef och överläkare på Akademiska barnsjukhuset bekräftar, i ett mejl till Expressen, stölden och att sjukhuset har upprättat en polisanmälan:

”Vi bekräftar att sektionen för akut barnsjukvård vid Akademiska barnsjukhuset drabbats av stöld av morfin avsett för injektion. Ärendet hanteras av Akademiska sjukhusets säkerhetsavdelning, är polisanmält och omfattas av förundersökningssekretess.”

Hur mycket morfin som stulits och hur många barn som drabbats är ännu oklart.

”En utredning pågår. Den kommer att visa hur händelsen påverkat vården och patientsäkerheten”, skriver Klas Ekström till Expressen.

Sjukhuset bedriver även en egen utredning som kan ligga till grund för en framtida lex Maria-anmälan.

”Ställningstagande till anmälan enligt lex Maria görs av chefläkare efter genomförd utredning”, skriver Klas Ekström.

Andra läser