Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Janssen inleder fas III-studie av sitt coronavaccin

Ytterligare ett virusvektorvaccin når fas III. Janssen meddelar att de startar sin kliniska studie Ensemble idag.

Janssen inleder idag en fas III-studie av sin kandidat till coronavaccin. Foto: Shutterstock.

Johnson & Johnson-ägda Janssen meddelar, i ett pressmeddelande, att de idag inleder sin fas III-studie Ensemble för sin vaccinkandidat mot covid-19, JNJ-78436735. Det handlar om en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad klinisk studie för att utvärdera säkerheten och effekten av en singeldos av vaccinet jämfört med placebo i upp till 60 000 vuxna. Studien kommer att ha en signifikant andel försökspersoner över 60 år och kommer att inkludera både personer med och utan sjukdomar som har förknippats med en ökad risk att utveckla svårare former av covid-19. Studien kommer att rekrytera försökspersoner i länder med hög spridning av coronaviruset som Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Mexico, Peru, Sydafrika och i USA.

Vaccinet är ett virusvektorvaccin av liknande typ som det som Astrazeneca utvecklar vars fas III-studie avbröts tidigare i september för att sedan återstartas i Storbritannien och Brasilien, men ännu inte i Sydafrika eller USA.

Johnson & Johnson har utökat sin produktionskapacitet och har som målsättning att kunna producera en miljard vaccindoser per år. Coronavaccinet kommer att säljas till produktionskostnadspris utan vinst för företaget och om allt går som planerat räknar man med att de första doserna ska finns tillgängliga i början av 2021, enligt pressmeddelandet.

Företaget anger också att de arbetar enligt sunda vetenskapliga principer och med en hög etisk standard samt att de kommer att vara transparenta och dela information om fas III-studien, något de börjar med redan på en gång genom att göra hela studieprotokollet offentligt tillgängligt.

Läs studieprotokollet till Janssens fas III-studie Ensemble >>

Andra läser