Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Inte första gången Astrazenecas vaccinstudie stoppats

Den paus av Astrazenecas coronavaccinstudie som blev offentlig igår var inte första gången den stoppats. Det har skett ytterligare en gång i juli, berättade företagets vd, Pascal Soriot, vid ett privat investerarmöte redan igår morse. Resten av världen fick dock inget veta, vare sig då eller nu.

Pascal Soriot, vd för Astrazeneca. Foto: Astrazeneca.

Astrazenecas vd, Pascal Soriot, informerade redan igår morse investerare knutna till den amerikanska banken J.P. Morgan detaljerat om orsaken till studiestoppet av deras coronavaccin-kandidat AZD1222. Detta samtidigt som företaget var mycket knapphändiga med information till resten av världen.

Under det privata investerarmötet berättade Pascal Soriot att patienten som utlöste säkerhetsstoppet var en kvinna i Storbritannien som uppvisade neurologiska symtom överensstämmande med diagnosen ryggmärgsinflammation (transverse myelitis). Hon var inlagd på sjukhus och var på bättringsvägen. Hon skulle, enligt Pascal Soriot, sannolikt kunna skrivas ut redan under onsdagen. Han kunde även berätta att säkerhetskommittén som granskar fallet kunnat bekräfta att kvinnan verkligen fått företagets vaccin och inte placebo.

Dessutom berättade han att det inte var första gången som företaget hade stoppat vaccinstudien. Det första stoppet skedde redan i juli efter att en studiedeltagare även då uppvisat neurologiska symtom. Efter ytterligare utredning diagnostiserades personen med multipel skleros, MS, som ansågs orelaterad till vaccinbehandlingen.

Tre investerare, som satt med vid mötet, delade senare med sig av informationen till den amerikanska nyhetssajten Statnews, som var först med avslöjandet att studien pausat igår. Det är och de som nu kan berätta mer detaljer ifrån mötet.

Enligt nyhetssajtens källor var syftet med det privata investerarmötet att Pascal Soriot skulle försäkra investerarna att företaget tar säkerhetsfrågan på allvar samt att försöka bromsa aktiekursens fall.

”Ett vaccin som ingen vill ha är inte särskilt användbart”, påstås Pascal Soriot ha sagt under mötet.

Fakta:
Ryggmärgsinflammation är en allvarlig inflammation som kan orsaka förlamning, muskelsvaghet, smärta och problem i urinblåsan. I sällsynta fall har vaccin utlöst sjukdomen, men den har också förknippats med virusinfektion.

Läs artikeln i amerikanska Statnews ”Covid-19 vaccine trial participant had serious neurological symptoms, but could be discharged today, AstraZeneca CEO says” >>

Andra läser