Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astrazeneca pausar coronavaccinering i studier

Ett fall av ryggmärgsinflammation i Astrazenecas vaccintest i Storbritannien har gjort att läkemedelsföretaget pausar fortsatta vaccinationer överallt medan fallet undersöks, rapporterar amerikansk media.

En vaccinspruta sätts i en arm.

I ett förstaläge föreslås apoteksfarmaceuter få vaccinera. Foto: Shutterstock.

[Uppdaterad 2020-09-09 kl 8:30]

Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astrazeneca gör ett säkerhetsuppehåll i sina fas III-studier av coronavaccin-kandidaten AZD1222, som testas brett i Storbritannien, Brasilien, Sydafrika och USA. Anledningen är att en testperson i Storbritannien har drabbats av en ”oförklarligt sjukdom”, enligt en anonym talesperson för Astrazeneca som har talat med den amerikanska nyhetssajten Statnews. Att temporärt stoppa vaccinationerna medan fallet undersöks av en oberoende säkerhetskommitté är ett standardförfarande, enligt talespersonen, som också säger att den drabbade förväntas kunna återhämta sig.

Enligt en anonym källa till New York Times ska försökspersonen ha drabbats av ryggmärgsinflammation (transverse myelitis), som kan orsakas av virusinfektioner. Huruvida det finns en koppling till vaccinationen är ännu oklart och vad som undersöks nu.

Det är inte ovanligt med säkerhetsstopp av vaccinstudier, men det aktuella stoppet kommer att påverka både Astrazenecas vaccinstudier liksom även andra företags pågående studier av sina vaccin, enligt en annan anonym källa till Statnews. Enligt samma källa går nu alla vaccinforskare igenom sina data i jakt på liknande fall.

Det är oklart hur länge pausen kommer att pågå. I ett uttalande från Astrazeneca säger man att ”I stora studie uppstår sjukdom ibland slumpartat, men det måste då kontrolleras av en oberoende utomstående part. Vi arbetar för att påskynda översynen av detta enskilda fall för att minimera effekten på vår tidplan för studierna.”

Läs artikeln i amerikanska Statnews ” AstraZeneca Covid-19 vaccine study put on hold due to suspected adverse reaction in participant in the U.K.” >>

Läs nyheten i New York Times “AstraZeneca halts a vaccine trial to investigate a participant’s illness” >>

 

Andra läser