Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Paracetamol ransoneras i Finland

Finland inför en begränsning av hur mycket paracetamol och dexametason som får hämtas ut på finska apotek.

Finland begränsar uttaget av paracetamol och dexametason . Foto: Shutterstock.

Finland begränsar nu försäljningen av paracetamol och dexametason inför en förväntad andra våg av Coronaviruset. Syftet är att förhindra hamstring av läkemedlen. Från och med nu får endast motsvarande tre månaders användning expedieras på de finska apoteken. Restriktionerna kommer att gälla till i januari nästa år. Tillgången på paracetamol har minskat på världsmarknaden under Coronapandemin och deaxametason har i en studie visat positiva effekter på svårt sjuka covid-19-patienter.

– Vi vidtar den här åtgärden så att vi, även om problemen med utbud och logistik kring paracetamol fortsätter, kommer att ha tillräckligt för varje patient som behöver det, säger Noora Oinonen, expert vid hälsodepartementet till TT.

Sverige införde en liknande begränsning för samtliga receptbelagda läkemedel redan i april i år.

Andra läser