Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Dexametason kan minska dödligheten vid covid-19

Steroiden dexametason kan minska dödligheten hos de svårast sjuka i covid-19 med en tredjedel, enligt ännu opublicerade uppgifter. Storbritannien börjar omedelbart använda medlet.

Peter Horby, professor i infektionssjukdomar vid Oxford universitet presenterade de nya uppgifterna om dexametasons effekter på covid-19-patienter. Foto: Oxford universitet.

Glukokortikoiden dexametason påstås kunna minska dödligheten med en tredjedel hos de svårast sjuka i covid-19 och med en femtedel hos de måttligt sjuka. Detta enligt ännu opublicerade uppgifter ifrån studien ”Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY”, eller Recovery som presenterades under tisdagen.

I studien har 2 104 patienter lottats till att få 6 mg dexametason per dag, oralt eller via injektion, under tio dagar. Patienterna har sedan jämförts med 4 321 patienter som lottades till vanlig behandling utan dexametason.

Resultatet visar att bland patienter som behövde respiratorvård minskade dödligheten med 35 procent och bland patienter som behövde syrgas minskade dödligheten med 20 procent.

– Dexametason är det första läkemedlet som har visat sig kunna förbättra överlevnaden i covid-19. Detta är ett extremt välkommet resultat. Den ökade överlevnaden är tydlig och stor hos de patienter som är så pass sjuka att de behöver syrgas. Därför borde det nu bli standardbehandling för dessa patienter. Läkemedlet är billigt, finns på apotekshyllorna och kan användas direkt för att rädda liv i hela världen, säger Peter Horby, professor i infektionssjukdomar vid Oxford universitet och en av ledarna för studien.

Strax därefter meddelade Storbritannien att man med omedelbar verkan kommer att börja behandla corona-patienter med dexametason.

Andra läser