Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare sålde narkotiska läkemedel – fick fängelse

Olaglig försäljning av narkotikaklassade läkemedel från ett apotek i Stockholm resulterade i fängelse 5 år och 8 månader för den skyldige, en apotekare i övre 60-årsåldern.

En apotekare i övre 60-årsåldern har dömts till fängelse 5 år och 8 månader för att ha sålt narkotikaklassade läkemedel från ett apotek i Järfälla, Stockholm. Mannen hade under flera års tid sålt stora mängder läkemedel, som Tramadol och bensodiazepiner till missbrukare.

Bara under det senaste året innan han greps hade mannen sålt cirka 460 000 tabletter och fått in runt 1,6 miljoner kronor på sitt konto via insättningar och swish, enligt polisen i Stockholms län.

Den olagliga försäljningen upptäcktes efter att Läkemedelsverket fått in anmälningar från andra apotek. De reagerade på att patienter inte kunde hämta ut sina mediciner eftersom de redan var uthämtade. Efter en oanmäld inspektion på apoteket i Järfälla kommun där mannen jobbade, uppdagades flera brister och myndigheten beslutade att apotekets tillstånd skulle dras in.

I samband med att tillståndet drogs in, i september förra året, gjorde polisen en husrannsakan för att inventera lagret och ta läkemedlen i beslag. Då hittades även närmare 100 000 kronor i kontanter gömda i lokalerna. Mannen greps samma dag.

Mest läst