Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astrazeneca donerar 300 000 ansiktsmasker till Sverige

Socialstyrelsen har precis fått 300 000 ansiktsmasker av läkemedelsföretaget Astrazeneca som en del i deras globala kampanj att skänka nio miljoner ansiktsmasker till vården i 50 länder.

Foto: Shutterstock.

Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astrazeneca har precis skänkt 300 000 ansiktsmasker till Socialstyrelsen i Sverige. Donationen är en del i den globala donation av nio miljoner ansiktsmasker som företaget beslutade om tidigare i år för att stödja sjukvårdspersonal som hanterar covid-19-utbrottet. Alla nio miljoner ansiktsmasker har nu nått hälso- och sjukvården i 50 länder över hela världen, enligt företaget.

Näringsminister Ibrahim Baylan kommenterar donationen så här, enligt ett pressmeddelande från företaget:

– Sverige hjälps åt för att hantera smittspridningen. Alla bidrag är viktiga och Astrazenecas donation av 300 000 ansiktsmasker till Socialstyrelsen kommer till nytta i landets kommuner och regioner.

Astrazeneca har utöver ansiktsmasker i Sverige även bidragit med egenproducerad handsprit, lånat ut utrustning för blodgasanalys till vården och donerat overhead-plast till samarbetspartners som producerar visir för svensk hälsovård. Företaget har öppnat upp för volontärarbete för sina medarbetare, både de med hälso-sjukvårdsutbildning och de utan. De har även donerat ett antal begagnade, men fullt funktionella Iphones för användning i äldrevården och hemtjänsten, enligt samma pressmeddelande.

Andra läser