Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kinesiskt naturmedel mot covid-19 sprids i Europa

Ett kinesiskt naturmedel med obekräftad effekt mot covid-19 sprids som ett botemedel mot sjukdomen, rapporterar Aftonbladet.

Ett kinesiskt naturmedel kallat “Lianhua Qingwen” påstås kunna hämma covid-19, läka inflammationen som viruset orsakar och till och med reparera skador på cellerna som orsakats av sjukdomen, enligt statlig kinesisk media.

Preparatet har kommit till Sverige under mars och april och dragit till sig Tullverkets uppmärksamhet. Analyser som myndigheten har gjort av innehållet visar att det enda de kunde hitta var mentol.

Enligt Läkemedelsverket finns produkten i omlopp i flera länder i Europa.

– Vi har fått en hel del frågor från Tullverket och posten som har stoppat det här. Men också från andra utländska myndigheter har vi förstått att det här är något som andra länder ser också, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket, till Aftonbladet.

Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, säger till Aftonbladet att ”Lianhua Qingwen” innehåller omkring 13 örter – och just mentol.

– Det finns ingen övertygande dokumentation för den här produktens effekt. Jag bedömer det som osannolikt att den skulle fungera. När det handlar om inte mindre än 13 olika komponenter undrar man förstås om det finns någon substans där som finns i tillräckligt hög dos för att den ska kunna ha någon effekt över huvud taget, säger han.

Även Läkemedelsverket varnar för produkten.

– Jag har inte sett några studier som pekar på att det här skulle fungera. Det är definitivt inget vi rekommenderar, säger Tomas Nilsson.

Mest läst