Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

FIP: Apotekspersonal bör bära ansiktsmask och sprita ofta

Nya rekommendationer från FIP fokuserar på hur apotekspersonal ska kunna skyddas från smitta av det nya coronaviruset. Det handlar om ansiktsmask och högfrekvent desinficering av disken.

Den internationella farmaciorganisationen FIP har precis släppt uppdaterade riktlinjer för apotekspersonal med anledning av det pågående coronautbrottet. De stora förändringarna i rekommendationerna handlar om hur apotekspersonalen bör skyddas från risken att smittas.

– Personalen är apotekens viktigaste resurs. Så länge vi kan ha personalen friska så kan apoteken vara öppna och infrastrukturen kan hålla igång, säger Lars-Åke Söderlund, president och alltså högsta chef för öppenvårdsapotekssektionen i FIP.

Lars-Åke Söderlund, President för öppenvårds-apotekssektionen i FIP.

Lars-Åke Söderlund, President för öppenvårds-apotekssektionen i FIP.

Han berättar att de efter studier och erfarenheter från framförallt Italien och Spanien har kommit fram till att om man har ett bra avstånd mellan apotekspersonal och kund, som de anger till minst 1,5 till 2 meter, och samtidigt desinficerar alla kundytor i princip efter varje kundmöte och använder handsprit att tvätta sig med då bedöms risken för apotekspersonal att smittas som medelhög. Han berättar också att i dagsläget är sju procent av apotekspersonalen i Madrid i Spanien sjuka i covid-19 och 14 apotek har helt tvingats stänga på grund av att personalen har insjuknat.

Därför rekommenderar nu farmaciorganisationen apotekspersonal att använda ansiktsmask tillsammans med flera andra åtgärder.

– Vi anser att det är en lämplig åtgärd att apotekspersonal använder ansiktsmask för att skydda sig själva. Samtidigt poängterar vi att en mask enbart inte ger tillräckligt skydd utan det måste kombineras med andra åtgärder som desinfektion av kundytor och kortterminaler där alla är på och fingrar. Man bör också erbjuda kunden att desinficera sina händer innan de träffar apotekspersonalen. Många apotek i utlandet har en fastlåst pumpflaska med handsprit så att man kan desinficera händerna innan man träffar personalen, säger han.

Även skyddsglasögon och handskar kan vara lämpliga komplement i skyddet av apotekspersonalen, menar Lars-Åke Söderlund, men han poängterar att det gäller att man har fått ta del av instruktioner innan man tar på sig någon skyddsutrustning.

– Det är viktigt att man kan använda mask och handskar och det finns instruktioner om det i vårt uppdaterade dokument och på WHO:s hemsida. Det är till exempel oerhört viktigt att man vet hur man ska ta av sig ett par handskar så att man inte infekterar händerna när man gör det, säger han.

Rekommendationen om att bära ansiktsmask låter i svenska öron kanske lite egendomlig eftersom det hela tiden har sagts att de enklare kirurgiska ansiktsmaskerna inte skyddar mot smitta. Lars-Åke Söderlund håller med om att de har en begränsad skyddseffekt, men att den ändå finns där.

– Det man har sett ifrån Spanien och Portugal är att när man har en mask på minskar risken att man tar sig i ansiktet drastiskt. Det är annars visat att vi tar oss normalt i ansiktet 21 gånger per timme. Annars är maskens skyddseffekt mer ifall någon nyser direkt emot dig, säger han.

Så det är mer en fråga om ett direkt barriärskydd. Något som också kan lösas på andra sätt.

– Det vi sett från Spanien är att väldigt många apotek installerar plexiglas vid apoteksdisken. WHO har i nuläget ingen rekommendation om plexiglas och inte vi i FIP heller. Men om man tänker sig att en person skulle nysa rakt fram så bör det ju skydda personalen, säger han.

En annan sak för att begränsa risken för smittspridning som apoteken i Sydeuropa har infört är att begränsa antalet kunder i apoteket samtidigt.

– Det gör man ofta i Spanien och kunderna har förståelse för det, säger Lars-Åke Söderlund.

Sedan är ytterligare en viktig punkt att personer som har symtom på luftvägsinfektion inte ska komma till apoteken över huvud taget. De bör använda ombud, fullmakt eller e-handel, menar Lars-Åke Söderlund. Och här har Sverige, och de övriga Skandinaviska länderna, ett plus jämfört med många andra länder.

– E-handel är just nu en fördel både för apotekspersonalen och för de som är sjuka. Sverige har ju här kommit längre än många andra länder. I till exempel Frankrike ser man de Skandinaviska länderna som föredömen när det gäller e-handel, säger han.

 

FIP:s uppdaterade rekommendationer hittar du här (pdf) >>

Mest läst