Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny statistik visar Sveriges coronainsats i nytt ljus

När antalet bekräftade dödsfall i det nya coronaviruset mäts istället för antal bekräftade fall av smitta ser inte Sveriges insats längre lika bra ut.

Foto: Shutterstock.

Den positiva bild av Sveriges insatser mot det nya coronaviruset som vi redovisade förra veckan från en analys gjord av den oberoende tidskriften Mother Jones kanske var överdrivet positiv. Artikeln har väckt mycket engagemang där flera läsare har påpekat att antalet bekräftade fall av coronasmitta i ett land beror på i hur hög utsträckning ett land testar misstänkta. Sant är också att Sverige i ett initialskede testade samtliga personer som varit i riskområden samt deras nära kontakter för smittspårning, men när det stod klart att det fanns en allmän smittspridning i samhället snabbare än många andra länder övergick till att enbart testa de som verkligen krävde sjukhusvård samt sjukvårdspersonal. Nu rapporteras till och med att testkapaciteten inte räcker för att testa all sjukvårdspersonal med symtom på covid-19. Något som naturligtvis minskar tillströmningen av antalet bekräftade fall och var sannolikt en faktor bakom att Sverige såg ut att ha betydligt färre nya fall av smittade.

Problemet är uppenbart även för journalisterna på tidskriften Mother Jones som i helgen övergick ifrån att redovisa bekräftade fall av coronasmitta i olika länder till att jämföra antalet bekräftade dödsfall orsakade av det nya cornoaviruset sedan dödligheten översteg en på tio miljoner, i Sverige i praktiken dagen då den första patienten avled. Det är ett betydligt säkrare mått. Grafen nedan visar data från den 21 mars och där ser de svenska siffrorna tyvärr inte lika bra ut. Sverige har till exempel dubbelt så många döda per miljoner invånare som Tyskland vid samma dag (dag 8) och ser ut att ha en högre dödlighet än vad Italien hade vid samma tidpunkt, även om det är ganska små skillnader så tidigt i processen. Spanien ligger fortfarande skyhögt över Italiens siffror medan Schweiz och USA nu ser ut som de länder som verkar göra något rätt.

Källa: Mother Jones

Länk till artikeln >>

Andra läser