Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ockerpriser på handsprit när apoteken har slut

Personer på Tradera säljer handsprit och ansiktsmasker till ockerpriser när varorna är slut på apoteken. ”Det finns ett utbud och en efterfrågan”, säger Tradera om priserna.

Trots att apoteken i förra veckan gav lugnande besked om nya leveranser av handsprit så är det nu åter helt slut i lagren. Webbshoparna hos Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek och Apotea gapar helt tomma på allt vad handsprit heter.

Nu visar det sig att det har växt upp en andrahandsmarknad på handelssajter som Tradera där handsprit säljs för fantasisummor. Eller vad sägs om en liter Dax Clinical Handdesinfektion som normalt kan köpas på Apotea för 29 kr med fri frakt som nu säljs på Tradera med ett utgångspris på 499 kr med bud. En annan försäljare vill ha 799 kr för samma flaska, men har ännu inga bud.

– Det verkar som att det finns opportunister som tar chansen och utnyttjar läget i stället för att försöka se till att så många som möjligt får ta del av varorna som finns, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening till TT.

Ett annat exempel är någon som försöker sälja två kartonger med 48 flaskor Dax Alcogel 85, 75 ml för 2 200 kr plus 149 kr i frakt. Samma varor kostar normalt 456 kr med fri frakt på Apotea.

– Man utnyttjar läget och försöker tjäna pengar på människors rädsla. Jag tycker att det är obehagligt, säger Johan Wallér till TT.

Även munskydd säljs till mångdubbla priser. Ett tio-pack vanliga munskydd, som inte skyddar mot coronavirus, har bud på över 120 kr när en liknande förpackning munskydd normal kostar 20-30 kr på apotek.

Enligt Sofia Hagelin som är pressansvarig på Tradera har annonserna med handsprit och munskydd ökat den senaste veckan och de har varit tvungna att rensa i många annonser.

– Om det står saker som att munskydd skyddar mot coronaviruset får vi korrigera dem, säger hon till TT.

När det gäller den höga prisnivån på framförallt handsprit, menar hon dock att det är marknadskrafterna som talar.

– Tradera är en marknadsplats. Det finns ett utbud och en efterfrågan och det är det som styr prisutvecklingen. Eftersom det har skrivits i media att det är ett bra sätt att skydda sig är det inte konstigt att många vill köpa varorna, säger Sofia Hagelin till TT.

 

Exempel på aktuella priser på handsprit

 

Dax Clinical Handdesinfektion, 1000 ml

Pris på Apotea: 29 kr, fri frakt.

Pris på Tradera: 499 kr, fri frakt.

 

 

 

 

Dax Alcogel 85, 75 ml, 48 flaskor

Pris på Apotea: 456 kr, fri frakt.

Pris på Tradera: 2 200 kr + 149 kr i frakt.

 

Andra läser