Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Smitta bekräftad i Uppsala, fler drabbade funna i Sverige

Det misstänkta fallet av coronasmitta på Thermo Fisher Scientific i Uppsala bekräftades under torsdagskvällen samtidigt som ytterligare fyra fall av smittade har diagnostiserats i Sverige.
Adam Påhlman Tiwe, ombudsman hos Sveriges Farmaceuter, svarar på arbetsrättsliga frågor kring situationen med coronaviruset.

Foto: Shutterstock.

På torsdagskvällen kunde bioteknikföretaget Thermo Fisher Scientific i Uppsala meddela att en medarbetare i Uppsala och tre i Freiburg i Tyskland hade konstaterats smittade av coronavirus. Något som innebär att anläggningarna i båda städerna stängs under fredagen.

Till SVT skriver företaget i ett mejl, enligt redaktionens översättning:

”Vi har beslutat att stänga båda avdelningarna i Freiburg och Uppsala under resten av den här veckan för att vidta våra hälso- och säkerhetsåtgärder, i linje med WHO:s riktlinjer. Vi är i kontakt med lokala myndigheter och följer alla nödvändiga föreskrifter för att säkerställa de anställdas säkerhet och hälsa”.

Samtidigt meddelade Folkhälsomyndigheten att totalt fem nya fall av coronasmitta bekräftats under torsdagen där det förutom den anställde på Thermo Fisher Scientific i Uppsala handlar om tre personer i Västra Götaland och en person i Region Stockholm.

På måndag kommer många tillbaks till arbetsplatser och skolor efter sportlovsfirande i till exempel Italien. Men många har varit i alperna och åkt skidor och det finns idag inga indikationer på att det förekommit smittspridning på de italienska skidorterna.

– Vad gäller Italien så är smittspridningen bara konstaterad i några regioner som Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto. De stora skidorterna som till exempel Courmayeur, Cervinia och Madonna di Campiglio berörs inte, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Adam Påhlman Tiwe, ombudsman hos Sveriges Farmaceuter.

Adam Påhlman Tiwe, ombudsman hos Sveriges Farmaceuter.

Sveriges Farmaceuters ombudsman Adam Påhlman Tiwe svarar, via mejl, på några arbetsrättsliga frågor kring situationen med coronaviruset:

Vissa företag har själva valt att be medarbetare som varit i områden med konstaterad smitta (förutom Kina även Sydkorea, Italien och Iran) att arbeta hemifrån i 14 dagar efter hemkomst. Är en sådan karantän försvarlig arbetsrättsligt?

Svar: Ja, det är den. Man kan till och med säga att arbetsgivaren under vissa förutsättningar har en skyldighet att vidta sådana åtgärder till skydd för anställdas arbetsmiljö.

På Thermo Fisher Scientific i Uppsala stänger man hela anläggningen för att undvika smittspridningen. Är det ett rimligt agerande för att skydda anställda?

Svar: Ja. Se ovan.

På måndag kommer många tillbaks från sportlovsferier, bland annat i Italien. Hur bör man tänka kring det?

Svar: Bara det faktum att man varit i ett visst land bör inte ge upphov till särskilda insatser/åtgärder. Har någon varit en längre tid i ett område (läs: mer geografiskt precist än ett stort land som Italien) bör åtgärder enligt fråga 1 ovan övervägas.

Kan man som anställd vägra gå till jobbet med hänvisning till rädsla för coronasmitta?

Svar: Nej, över huvud taget inte. Du har skyldighet att stå till arbetsgivarens förfogande för arbete. Däremot kan personer som är rädda vända sig till sin chef med sina farhågor om möjlighet att arbeta hemifrån. Vill man ha stöd i hur man kan argumentera bör man vända sig till vår medlemsrådgivning.

 

Andra läser