Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Volontär: ”Jag får känna att jag är farmaceut på riktigt”

Srebrenka Dobrić från Uppsala reste till Argentina för att volontärarbeta som farmaceut i byn Tres Isletas. Där delar hon ut läkemedel till utsatta grupper och gör läkemedelsgenomgångar på ett äldreboende. Läs mer i Svensk Farmaci nr 1 2020 som kommer ut imorgon fredag.

– Den vanligaste orsaken till att någon är tvungen att amputera ett ben här är diabetes. Det hade inte behövts med tillgång till rätt mediciner och kontinuerlig behandling, säger apotekaren Srebrenka Dobrić.

Hon jobbar som volontär och delar ut läkemedel mot diabetes typ 2 och högt blodtryck och informerar om dem inom ett projekt som Farmaceuter utan gränser Argentina driver i Tres Isletas i norra Argentina.

Här har fattiga lokalbor begränsad tillgång till mediciner, vård och rådgivning.
– Många kan inte läsa eller skriva. Diabetes typ 2 och högt blodtryck förekommer i ung ålder här, säger Srebrenka Dobrić.

Srebrenka Dobrić packar läkemedel som ska delas ut.

Trots att läkemedel är gratis i landet så når de inte alltid ut till dessa grupper, utan de hänvisas till privata apotek med högre priser. Farmaceuter utan gränser delar därför ut gratis läkemedel i utsatta områden.
­
Srebrenka Dobrić samarbetar också med en förening som driver en skola och ett äldreboende i ett fattigt bostadsområde i staden. Hon gör läkemedelsgenomgångar för de äldre och skriver in vad hon sett i pappersjournalerna.

– Personalen vet inte vad läkemedelsgenomgångar är här så jag har involverat en lokal farmaceut och lärt ut min metod från Sverige. Min kollega kommer att kunna fortsätta arbetet på äldreboendet. Jag vill ju att det här blir långsiktigt, säger Srebrenka Dobrić.­

Srebrenka Dobrić har fått ett mycket positivt bemötande av alla hon träffat i lokalbefolkningen. Att hon kan spanska har varit en förutsättning för att kunna jobba utanför storstäderna.
– Folk är väldigt vänliga och nyfikna. De vill veta mer om Sverige och vad jag jobbar med.

I framtiden hoppas hon kunna öppna nya dörrar mellan Farmaceuter utan gränser i Sverige och i Argentina så att någon farmaceut från Sverige kan fortsätta resa ner till området varje år.

Hon rekommenderar andra att pröva att arbeta som volontär.
­– Det är väldigt lärorikt. Allt finns inte tillgängligt här så jag får känna att jag är farmaceut på riktigt och verkligen använda alla mina kunskaper.

Om volontärresan
Srebrenka Dobrić fick kontakt med Farmaceuter utan gränser i Argentina (Farmaceuticos sin fronteras Argentina, FSFA) och beslutade sig för att volontärarbeta i landet två månader. Hon tog tjänstledigt från sitt jobb som universitetsadjunkt vid Uppsala universitet och började läsa magisterprogrammet i folkhälsovetenskap på distans. Till största delen bekostas hennes resa och uppehälle med egna pengar. Hon har också fått ett stipendium från Apotekarsocieteten

Om staden Tres Isletas
Tres Isletas är huvudort i provinsen Chaco i norra Argentina där 60 procent av invånarna uppskattas leva i fattigdom. I Tres Isletas bor ungefär 30 000 invånare. Många saknar el och rinnande vatten och har svårt att försörja sig.

Andra läser