Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedels-vd dömd till 5,5 år i fängelse

John Kapoor, grundare och tidigare vd för läkemedelsföretaget Insys Therapeutics dömdes i går till fängelse för sin inblandning i opioidkrisen i USA.

Grundaren och förre vd:n till det amerikanska läkemedelsföretaget Insys Therapeutics, John Kapoor 76 år, dömdes igår till 5,5 år i fängelse för sin medverkan i den dödliga opioidkrisen i USA.

Han befanns ansvarig för det system av mutor och kickbacks till läkare över hela USA som företaget införde för att förmå läkarna att överförskriva företagets fentanylspray Subsys.

John Kapoor är den första vd i ett läkemedelsföretag som blir dömd i en federal domstol i spåren efter opiodkrisen.

Domen på 66 månader i fängelse kompletteras med ytterligare tre års villkorlig frigivning efter det samt cirka 2,4 miljoner kronor i böter.

Insys Therapeutics gick i konkurs i juni 2019 efter att ha tilldömts att betala böter på över två miljarder kronor i en rättslig tvist med delstaten Michigan för sitt agerande.

Även Insys Therapeutics vice vd Michael Gurry och dess försäljningsdirektör Richard Simon dömdes till 33 månaders fängelse. Ytterligare fyra personer i ledande ställning i bolaget dömdes till kortare fängelsestraff.

Fortfarande återstår rättegångar mot de läkare som låtit sig mutas och tagit emot kickbacks från företaget.

Uppgifter gör gällande att så många som 770 000 amerikaner har avlidit av felaktigt användande av opioider under de senaste 20 åren och bara under 2017 dog 28 000 amerikaner.

Mest läst