Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Studenter prisas för ex-jobb

Studenterna Vivianne Wu och Tytti Kuorelahti har fått pris för sina examensarbeten på Farmaceutiska Fakulteten vid Uppsala universitet.

I fredags utsågs de två bästa examensarbetena vid Farmakologiska fakulteten i Uppsala. Över 100 studenter redovisade sina arbeten på postrar och i muntliga presentationer.

Vinnare blev Tytti Kuorelahti – som fick Sveriges Apoteksförenings pris för bästa examensarbete på grundnivå – och Vivianne Wu, som fick Medicinalrådet Per Manells pris för bästa examensarbete på avancerad nivå.

Tytti Kuorelahti har undersökt hur farmaceuter på apotek kan hjälpa patienter med astma och kol med inhalationstekniken.

Vivianne Wu har samlat och genererat kunskap om krossning, delning, upplösning och sondadministrering av läkemedel där information om detta saknats. Syftet var att underlätta arbetet för hälso- och sjukvården där man arbetar med patienter med sväljsvårigheter.

Varför skrev du om det här området?
– Jag är intresserad av farmakoterapi och geriatrik. Jag fick en handledare på Akademiska sjukhuset i Uppsala som erbjöd det här uppdraget. Jag vet att det är ett problem för många äldre att de har svårt att svälja läkemedel.

Hur känns det att ha gjort årets bästa ex-jobb?
– Det känns overkligt, det är en stor ära.

Varför fick just du utmärkelsen tror du?
– Kanske för att jag känner så starkt för det här ämnet, att det är så viktigt. Jag kände att det här kan ge en förbättring och hjälpa hälso- och sjukvården.

Vad vill du jobba med efter examen?
– Jag vill jobba kliniskt på sjukhus. Det är drömmen! Gärna i Småland, eftersom jag kommer därifrån.

Mest läst