Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteket köper in sig i Doktor 24 för 60 miljoner

Statliga Apoteket AB blir ny minoritetsägare i nätläkarbolaget Doktor 24. Samarbetet kommer bland annat att möjliggöra snabba läkarkontakter och förnyelse av recept.

– För 60 miljoner kronor får vi 20 procent av Doktor 24 och dessa pengar ska gå direkt till att utveckla tjänster nära Apoteket, säger Markus Sjöqvist, kommunikationschef på Apoteket.

Tanken är att företagen tillsammans ska utveckla och erbjuda vård och läkemedelsrådgivning på ett lättillgängligt sätt. Bland annat kommer samarbetet innebära att apotekspersonal ska kunna skicka ett sms till kunden med en länk till Doktor24 för att kunden snabbt ska kunna få en läkarbedömning eller förnya sina recept.

– Med den nya tjänsten för direktkontakt med läkare kan vi hjälpa kunden att slippa ett ofrivilligt uppehåll i sin läkemedelsbehandling. Vi har testat tjänsten på flera apotek sedan i höstas och den har tagits emot mycket väl av våra kunder, säger Louise Skalin, chefsfarmaceut på Apoteket i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången en apotekskedja går in som delägare i, eller samarbetar med nätläkarföretag. Apoteket Hjärtat köpte i september 2018 49 procent av nätläkaren Min Doktor för 500 miljoner.

Andra apoteksaktörer samarbetar med nätläkarbolag utan att det finns några ägarklausuler med i bilden. Kronans Apotek samarbetar med Doktor.se och både Lloyds apotek och nätapoteket Meds har var sitt samarbete med nätläkaren Kry.

De tätare relationerna mellan apoteksföretag och läkarföretag har kritiserats eftersom det kan finnas en risk för överutnyttjande av vårdresurser i vinstsyfte. Det är till exempel enligt nuvarande regelverk inte tillåtet för en person med förskrivningsrätt att äga apotek. Detsamma gäller för aktörer med marknadsföringstillstånd för läkemedel eller läkemedelstillverkare, men begränsningen gäller alltså inte för privata vårdföretag eller för apoteksaktörer att ha ägarintressen i vårdföretag.

Frågan ligger nu på regeringens bord efter att Läkemedelsverket utrett den och i höstas föreslagit skärpta regler. Några besked om hur ett framtida regelverk kommer att se ut finns inte, men det har inte stoppat Apoteket.

– Vi kan inte paralyseras av att det ligger utredningar. Som statligt företag har vi många att ta hänsyn till. Vi måste se till att våra kunder har lika bra, eller bättre, service som hos våra konkurrenter. Vi måste ta ansvar och agera hållbart i linje med vad man kan kräva av ett statligt bolag. Men vi måste också vårda företaget och se till att vi är konkurrenkraftiga och lösamma. Och det här är ett sätt att försöka balansera de här olika intressena, säger Markus Sjöqvist.

Han bekräftar också att beslutet att köpa in sig i Doktor 24 inte kom som någon överraskning för regeringen.

– Vi talar ju löpande med regeringskansliet och ger information om vad som händer i företaget. Näringsdepartementet har dessutom en represetant i vår styrelse. Det är Apotekest styrelse som har tagit beslutet, men regeringskansliet är informerade, säger han.

Affären innebär att Apoteket köper 20 procent av Doktor24 för 60 miljoner kronor, medan Patricia Industries, en del av Investor, kvarstår som majoritetsägare med 80 procent.

Mest läst