Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Åtta av tio kosttillskott för sexlust innehöll läkemedel

En majoritet av undersökta kosttillskott för bättre potens eller sexlust innehöll läkemedelssubstanser. Något som både är olagligt och farligt. Nu går Läkemedelsverket ut och varnar.

Läkemedelsverket och Stockholms stad har tillsammans undersökt tio olika kosttillskott som påstås förbättra potensen eller öka sexlusten. Det visade sig att åtta av tio produkter innehöll odeklarerade läkemedelssubstanser, något som både är olagligt och dessutom kan medföra hälsorisker. Läkemedelsverket avråder därför från att använda dessa kosttillskott.

– Tyvärr visar de här resultaten att den här typen av fusk fortfarande är utbrett. På produkterna står det att de innehåller olika växter, vitaminer eller aminosyror, men för att få den önskade effekten tillsätts också andra ämnen. Men detta får konsumenten ingen information om, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Läkemedelssubstanser som hittades var bland annat sildenafil, tadalafil och vardenafil, vilka alla finns i läkemedel som används vid behandling av erektionsproblem. Ett av problemen med ämnena är att de kan orsaka kraftiga blodtrycksfall hos personer med kärlkramp.

– I Sverige är läkemedel med dessa ämnen på goda grunder receptbelagda. Det är viktigt att utesluta att potensproblem beror på någon sjukdom innan man börjar med potenshöjande medel. Läkaren behöver också följa upp att läkemedlen inte påverkar till exempel ditt blodtryck och att de inte påverkar effekterna av andra läkemedel du använder, säger Tomas Nilsson.

Bland de kontrollerade produkterna var tre riktade till kvinnor och i två av dem hittades läkemedelssubstanser. I den ena produkten hittades flibanserin, vilket i USA används för behandling i de fall kvinnor mår dåligt av alltför låg sexlust. I den andra produkten hittades två ämnen som liknar sildenafil.

 

Undersökta kosttillskott

Produktnamn Fynd
BEAST Tadalafil, noramidopyrin och sildenafil
FIVE Tadalafil
GoldMAX Blue Sildenafil och tadalafil
Horny Little Devil Sildenafil och tadalafil
LadyagrA Inga läkemedelssubstanser identifierade
Libidofemme Hydroxitiohomosildenafil
Passion Flibanserin
Power tablets Desmetylkarbodenafil och dapoxetin
Viafemme Inga läkemedelssubstanser identifierade
Xpresso Vardenafil

Källa: Läkemedelsverket

Mest läst