Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek får sälja klindamycin utan enskild licens

Läkemedelsverkets har beslutat att apotek får expediera recept på läkemedel med klindamycin som saknar godkännande i Sverige, utan krav på enskild licens. Orsaken är att Dalacin granulat till oral lösning står inför en kommande restsituation.

Apotek får nu expediera recept på läkemedel som innehåller klindamycin, men som saknar godkännande i Sverige, utan krav på enskild licens. Men för att utlämnande ska få ske, krävs att en generell licens finns beviljad för vårdenheten och att det omfattar läkemedlet som ska utlämnas, skriver Läkemedelsverket.

Läkemedel med klindamycin i flytande form används framförallt i öppenvården och behandling måste starta snabbt vid diagnos, till exempel hos små barn med bakterieinfektion.

Beslutet gäller till och med april 2020 då myndigheten hoppas att restproblematiken är löst.

Läs mer på Läkemedelsverkets hemsida

Mest läst