Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Snart okej att använda EES utan samtycke

Efter den 2 juni år 2020 behöver inte farmaceuter fråga om samtycke för att använda sig av EES, elektroniskt expertstöd. Det meddelar E-hälsomyndigheten.

Många farmaceuter på apotek har tyckt att det varit svårt att förklara vad EES, elektroniskt expertstöd, är och få samtycke att använda patienternas personuppgifter i systemet. En juridisk utredning som E-hälsomyndigheten gjort visar att samtycke inte krävs av patienten, rent juridiskt, vilket gör att reglerna ändras i sommar den 2 juni.

Dataskyddsförordningen (GDPR) som infördes år 2018 tillåter inte att myndigheter använder samtycke som rättslig grund annat än i särskilda fall, enligt E-hälsomyndighetens utredning. I stället räcker E-hälsomyndighetens instruktion som grund för apotekens farmaceuter att använda EES utan att fråga om samtycke.

Mest läst