Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteket AB vill låta farmaceuter förskriva Vermox

Läkemedelsverket utreder möjligheten att låta farmaceuter sälja läkemedlet Vermox på apotek, efter ett förslag från Apoteket AB.

Det råder brist på receptfria maskläkemedlet Vanquin vilket gör att många familjer tvingas söka vård för att få maskmedicin på recept i stället. Nu föreslår Apoteket AB att apotekens farmaceuter skulle kunna få sälja det receptbelagda springmaskläkemedlet Vermox över disk för att lösa problemet med läkemedelsbrist.

Läkemedelsverket har tagit emot förslaget och startat en utredning.
– Det är ett komplext område med oerhört många komplikationer, så det kommer inte ske över en natt, säger Johan Andersson på Läkemedelsverket till Ekot.

Sveriges Farmaceuters ordförande Ulf Janzon välkomnar Apoteket AB:s förslag och utredningen av Läkemedelsverket.

– Jag tycker förslaget är bra. Det är lite förvånande bara att det kommer från en kedja och inte från hela apoteksbranschen gemensamt, säger han.

Förslaget ligger i linje med den utveckling som fackförbundet vill se för farmaceutyrket i Sverige framöver. Ulf Janzon skulle vilja att det infördes en tredje kategori läkemedel i Sverige, inte bara receptbelagda eller receptfria, utan en kategori däremellan där patienten kan få recept och rådgivning av en farmaceut på apotek och betala läkemedlet själv.

– Det skulle göra det lättare för Läkemedelsverket att gå från receptbelagt till receptfritt. I dag är det ett stort steg däremellan, säger Ulf Janzon.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren säger till Ekot att hon inte tycker att samma person ska kunna både förskriva och sälja ett läkemedel i butik. Ulf Janzon betonar att apotekens farmaceuter har en legitimation från Socialstyrelsen och är skyldiga att följa regelverket för hälso- och sjukvårdpersonal. Han tycker också att de läkemedel som skulle kunna förskrivas och säljas av farmaceuter borde bekostas av patienten fullt ut.

I flera andra länder, till exempel Kanada, Australien och Storbritannien får apotekare förskriva vissa läkemedel på apotek.

– Vår bedömning är att våra farmaceuter kan säkerställa samma grad av medicinsk trygghet som vården, efter att ett säkert utlämningsförfarande skapats i samarbete med Läkemedelsverket och annan medicinsk expertis, säger Mats Wennberg, apotekare och expert på förskrivna läkemedel på Apoteket AB i ett pressmeddelande.

Tidigast sommaren 2020 beräknas den receptfria maskmedicinen Vanquin finnas i butikerna igen.

Mest läst