Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Förslag: Fördjupad tillsyn av öppenvårdsapotek

Läkemedelsverket, IVO och TLV ska samarbeta mer kring tillsynen av apoteken. Hur det ska gå till beskriver myndigheterna i ett förslag som lämnats till regeringen.

För att kunna samarbeta mer krävs nya samverkansfunktioner, nya rutiner, utökade informationsinsatser och förändrade sekretessregler, vilket kräver ny lagstiftning. Det skriver myndigheterna Läkemedelsverket, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i sin rapport till regeringen. Myndigheterna har valt att avgränsa samarbetet till tillsynen av öppenvårdsapoteken.

– Vi kan redan idag samverka kring tillsynen, men det kan göras mer strukturerat och framför allt bedömer vi att lagstiftningen hindrar oss från att utbyta information på ett sätt som skulle göra tillsynen mer effektiv, säger Annika Babra, enhetschef på Läkemedelsverket i ett uttalande.

Läs rapporten.

Andra läser